Tapahtuma 2010
Lyriikka lentoon
Runous on kirjallisuuden vanhin laji. Jostain syystä lyriikka valikoitui Vanhan kirjallisuuden päivien teemaksi vasta vuonna 2010. Toki aikaisemmissakin tapahtumissa runoutta oli käsitelty, mutta pääteemaksi asti runous ei ollut päässyt syystä tai toisesta.
Tapahtuma avattiin totuttuun tapaan Sylvään koulun juhlasalissa. Päivien avauksen suoritti yhdistyksen puheenjohtaja, professori Jukka Sarjala ja Sastamalan kaupungin tervehdyksen esitti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Pietilä. Varsinaiseen aiheeseen päästiin Claes Anderssonin avajaisesitelmässä ”Runouden lumo ja viisaus”. Andersson totesi runouden olevan kielen uudistaja, tiennäyttäjä ja elävän sanan laboratorio. Avajaistilaisuudessa jaettiin myös Warelius-palkinnot ansioituneille tietokirjailijoille, professori Antti Eskolalle ja maakuntajohtaja Pertti Rajalalle. Toimittaja Pasi Heikura puhui avajaisissa aiheesta ”Runous – ihmiskunnan viisauden kantoaalto”.
Perjantain ensimmäinen seminaari oli Sylvään auditoriossa pidetty Tietokirja.fi, jossa professori Jörn Donner kertoi miten hänestä tuli tietokirjailija. Tietokirjailija Anna Kortelainen puolestaan käsitteli elämänsä tietokirjoja.
Juhlasalissa järjestetyssä ”Lyriikka lentoon!” -seminaarissa käsiteltiin runoutta ja runoilijoita monipuolisesti. Professori Martti Häikiö kertoi V. A. Koskenniemestä, josta hän oli juuri julkaissut elämäkerran, ja tohtori Panu Rajala käsitteli Aila Meriluotoa, jonka elämäkerran oli kirjoittanut. Runoilija Vilja-Tuulia Huotarinen puolestaan luki runojaan ja kertoi niiden synnystä, sekä pohti kysymystä voiko mistä tahansa kirjoittaa runon.
Suosiota saivat myös perjantaina järjestetty kirjahuutokauppa ja Kaj Chydeniuksen konsertti. Aamulehdessä huutokauppaa kommentoitiin kaikkien aikojen tasokkaimmaksi. Tasokas se olikin, sillä huutokaupassa myytiin esimerkiksi hyvä määrä Suomen vanhimpia raamattuja. Konsertti, jossa Kaj Chydenius soitti sävellyksiään suomalaisten rakastamiin runoihin ja Taru Nyman ja Ahti Paunu lauloivat niitä, keräsi hyvin yleisöä.
Lauantaina ohjelma jatkui vilkkaana. Pidettiin jo perinteeksi itsessäänkin muodostuneet lasten omat kirjapäivät, jossa esiintyivät Eppu Nuotio ja Pultinpannu yhtye. Lasten kirjapäivien yhteydessä oli lisäksi lastenkirjahuutokauppa.
Ensimmäinen seminaari lauantaina oli Bibliofiilien Seura ry:n ”Kuka, mitä, miksi? – keräily tänään” -seminaari. Seminaarin keskustelijoina olivat keräilijä Petteri Leino, lukija Erkki Tuomioja ja antikvaarinen kirjakauppias Cecil Hagelstam. Päivän ohjelmaan kuului myös kirjailijanimikkoseurojen tapaaminen. Paikalla seuroista olivat Nortama Seor, Eeva-Liisa Manner -seura ja Saima Harmaja -seura sekä Mika Waltari -seura. Lauantain tapahtumia oli lisäksi Tyrvääläinen tryki, jossa keskityttiin paikallisiin aiheisiin ja murteeseen.
Varsinaiseksi menestykseksi osoittautui lauantaina järjestetty ”Lyriikka on musiikkia” -seminaari. Jarmo Papinniemen juontamassa seminaarissa muusikot ja lauluntekijät Chisu, Jussi Hakulinen ja Maarit Hurmerinta pohtivat runouden ja musiikin suhdetta. Sali olikin tupaten täynnä ja Tyrvään Sanomat totesi pääkirjoituksessaan iskelmärunouden olleen nappioivallus.
Perinteiseen tapaan Vanhan kirjallisuuden päivillä järjestettiin taas näyttelyitä. Heikki Kiljander esitteli näyttelyssään runoilijoiden ex libriksiä ja Bibliofiilien seura Koskenniemen teoksia. Kirjainstituutin osastolla yleisö sai kirjoittaa lempikirjansa nimen kirjan selkään kankaisessa kirjahyllyssä; kirjahylly täyttyi nopeasti. Tapahtuman aikana julkaistiin totuttuun tapaan myös uusia kirjoja. Päivänvalon näkivät Pirjo Silverin Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksista ja maalareista kertova ”Sata ja yksi kuvaa” sekä Sanna Kauniston ”2,5 metriä korkeat vuoret”, jossa käsitellään tyrvääläisten vuorten, ahteitten, kallioiden ja töppäröiden – eli erilaisten maankohoumien nimiä. Lisäksi julkaistiin uusi vanhan kirjallisuuden hintaopas.
Vuoden 2010 Vanhan kirjallisuuden päivät olivat menestys. Paikallislehti Tyrvään Sanomat luonnehti valittua teemaa riskisijoitukseksi, jonka ottaminen oli kannattanut. Lisäksi talkooväkeä ja järjestäjiä kiitettiin. Myös kirjakauppiaat kommentoivat myyntiä hyväksi. Eri blogeissakin todettiin tapahtuman olleen vilkkaampi ja ruuhkan suurempi kuin aikoihin.