Tapahtuma 1989

1989 VKP juliste 1000px 72dpi

Luontokirjallisuus

Vuonna 1989 Vanhan kirjallisuuden päivien teemana oli luontokirjallisuus, jota esiteltiin niin esitelmin kuin näyttelyinkin. Viikonloppu 30.6.-1.7. oli täynnä tapahtumia. Avajaisissa tervehdyksensä esitti yhdistyksen puheenjohtaja Paul Gustafsson ja varsinaisen avauksen suoritti opetusministeri Christoffer Taxell.

Perjantain kirjallisuusseminaarin aiheena olivat suomalaiset kalastusoppaat, joista kertoi dosentti Lauri Koli. Gunnar Brusewitzin piti esitelmöidä von Wrightin veljesten Ruotsin ajasta, mutta hän oli joutunut jäämään pois tilaisuudesta. Brusewitzin esitelmän luki sitten Juhani Lokki. Lauantaina seminaarissa nähtiin vieläkin nimekkäämpiä osanottajia, kun Lennart Meri ja Anto Leikola esitelmöivät ja Kalle Päätalo kertoi vanhan kirjallisuuden löydöistään. Näyttelytkin painottuivat luontoaiheeseen. Näitä viidensiä kirjapäiviä oli vetämässä edellisenä vuonna Vammalaan Imatralta saapunut Ilpo Tiitinen. Tiitinen oli palkattu Vammalan kaupungin kulttuurisihteeriksi. Tiitisen aika kesti vuoteen 2004, jolloin hän veti viimeisen kerran kirjapäivät.

Kirjapäivillä oli tarkoitus tehdä jälleen kulttuuriteko ja julkaista näköispainos vanhasta kirjasta. Tällä kertaa kyseessä oli Erasmus Rotterdamilaisen Cullaisen kirian näköispainos. Alun perin kirja oli ilmestynyt suomeksi vuonna 1670. Vanhan kirjallisuuden päivillä kirja herätti huomiota, sillä juhlaesitelmän pitänyt akateemikko Matti Kuusi selvitteli, kuka olisi mahdollisesti voinut suomentaa kyseisen teoksen. Todennäköisenä suomentajana hän piti Lohtajan kirkkoherra Gabriel Tammelinusta. Karkun nimismiehen poikaa Andreas Pacchaleniustakin Kuusi piti mahdollisena. Vanhan kirjallisuuden päivillä päästiin tekemään myös konkreettista kulttuurityötä, sillä Suomen Antikvariaattiyhdistys ja Bibliofiilien Seura järjestivät Kirjojen keräilyn ABC -kurssin. Pienimuotoisen kurssin veti kirjakauppias Jan Strang. Mukana oli myös tutkija Jussi Nuorteva. Nuorteva korosti kirjojen sisällön tärkeyttä.

Esitelmien, kirjamyynnin ja kirjankeräilykurssin lisäksi Vanhan kirjallisuuden päivillä oli taas paljon muutakin ohjelmaa. Näyttelyissä esiteltiin exlibriksiä, von Wrightin veljesten tuotantoa, suomalaisia kalastusoppaita ja tuoretta luontokirjallisuutta. Kirjansidontaa esitteli taas taidekirjansitoja Juhani Roininen. Yleisöä kiinnosti kuitenkin ehkä eniten Sylvään auditoriossa ensimmäistä kertaa järjestetty ohjelma Tämän runon haluaisin kuulla, jossa esitettiin toiverunoja. Tilaisuus radioitiin suorana lähetyksenä. Lausujina toimivat Jarmo Heikkinen, Veikko Honkanen, Tiina Weckström ja Eeva-Kaarina Volanen. He lausuivat muun muassa Eino Leinon, Kaarlo Sarkian, P. Mustapään, Saima Harmajan ja Aila Meriluodon runoja. Tilaisuuden juonsivat Satu Marttila ja Juha Virkkunen, jotka myös toimittivat radio-ohjelman. Runouteen oli kyllä paneuduttu jo aikaisemmin perjantaina järjestetyssä Riimi ennen ja nyt -seminaarissa. Puhujina olivat runoilijat Eila Kivikk’aho, Matti Kuusi, Jukka Itkonen, Turkka Mali, Satu Marttila ja Juha Virkkunen. Perinteisissä kirjahuutokaupoissa myytiin jälleen kirjoja. Huutokaupan järjestäjien mukaan kyseessä oli ehkä kirjapäivien suosituin tilaisuus.

Ohjelmaan kuului myös iltatapahtuma, joka tällä kertaa oli nimeltään Kirjakarnevaali. Kirjakarnevaali järjestettiin aiemmista vuosista poiketen Vammalan Seurahuoneella. Ohjelmasta vastasivat Anto Leikola sekä Mika ja Turkka Mali.