Nyt Kirjapäivien ystävissä on esittelyvuorossa tämän kesän osalta toinen näytteilleasettajamme. Kysymyksiin on tällä kertaa vastannut Veijo Kekäläinen Karistolta. Veijo on kokenut Vanhan kirjallisuuden päivien kävijä, joten hän kyllä tietää, miksi Kirjapäiville kannattaa tulla! Pääsemme myös lukemaan Veijon kiinnostavaa pohdintaa mm. tämän vuoden teemasta Oikeus ja kohtuus. Kariston myyntipisteen löydät Kirjapäivillä Sylvään koulun yläkerrasta.
Karisto / Veijo Kekäläinen
1. Kerro itsestäsi ja liikkeestäsi.
Olen Veijo Kekäläinen ja toimin Karistolla myynti- ja markkinointipäällikkönä. Karisto on vuonna 1900 perustettu suomalainen yleiskustantamo – täytämme siis ensi vuonna komeat 120 vuotta. Julkaisemme vuosittain runsaat sata kirjaa – kotimaista ja käännettyä kaunoa, tietoa sekä lasten- ja nuortenkirjoja, joiden tärkeys on vain vahvistunut viime aikoina. On tärkeää saada kaikki lukemaan pienestä alkaen.
2. Mikä sai sinut osallistumaan Vanhan kirjallisuuden päiville? Kuinka usein olet osallistunut?
Vuosituhannen alusta alkaen olen osallistunut päiville työn merkeissä, ensin SKS:n ja viime vuodet Kariston osastolla. Edellisen vuosikymmenen kävin silloisessa Vammalassa vuosittain lähinnä rakkaudesta lajiin.
3. Miksi kirjapäiville kannattaa tulla?
Tämähän on jokaisen kirjanystävän paratiisi! Paljon kirjoja vanhoista aarteista tuoreimpiin uutuuksiin, saman henkisiä kirjoista kiinnostuneita ihmisiä, innostavia keskusteluja ja aina tasokas ohjelma. Useimmiten säätkin ovat suosineet, toivottavasti nytkin.
4. Mitä sinulle merkitsee tämän vuoden tapahtuman teema, Oikeus ja kohtuus?
Hyvä teema, josta ensimmäisenä tietysti nousee mieleen vanhasta sananlaskuperinteestä Olaus Petrin tuomarinohjeisiinkin päätynyt oivallinen periaate: ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan”. Aiheesta on perustellusti virinnyt keskustelua ihan viime aikoinakin, ei vain lainkäytössä vaan myös lakeja säädettäessä. Yhteisen arvopohjan linjaaminen vaatii aika ajoin tarkentamista.
5. Mitä muuta kesääsi kuuluu kirjapäivien lisäksi?
Toivottavasti paljon yhteistä aikaa perheen kanssa. Ja monenlaista liikkumista maalla ja vedessä, josta yksi perinteinen viikko Lapissa. Lukeminen kuuluu myös kesään – mm. Alastalon salissa on yhä kesken… Toivon mukaan aurinkoisia päiviä on sopivasti.
6. Mikä on lempikirjasi?
Valinta on lopulta helppo: Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Uskomatonta, että se oli ensimmäinen suomalainen romaani. Riemastuttavan hauska, viisas ja nokkela. Kiven kieli on lumoavaa – aikana, jolloin kirjakielemme oli vasta muotoutumassa.
7. Terveiset kirjapäivien kävijöille.
Olette ainutlaatuisessa suomalaisen kesän ja kirjan kulttuuritapahtumassa. Ajatuksella rakennettu ohjelma, kirjalöytöjä, kohtaamisia – nauttikaa koko paketista!