Tapahtuma 1985

1985 VKP juliste 72dpi

(ei teemaa)

Ensimmäiset kirjapäivät järjestettiin 5.-6.7.1985 Vammalan lukion tiloissa. Vaikka tapahtuma järjestettiin ensi kerran, lehdistö oli kiinnostunut siitä jo ennakkoon. Vammalalaisten ideaa pidettiin hyvänä ja virkistävänä poikkeuksena kaikkien kesätapahtumien joukossa. Ohjelma oli laadittu mahdollisimman monipuoliseksi, ja siinä oli sekä valtakunnallista että paikallista väriä. Avaussanat esitti tapahtuman syntysanojen lausuja, museotoimen johtaja Martti Helin, joka puheessaan määritteli vanhan kirjallisuuden käsitettä ja perusteli, miksi on syytä järjestää aivan erityinen tapahtuma vanhojen kirjojen pohjalta. Kyseessä oli Helinin mukaan osaltaan hanke kirjakulttuurin pelastamiseksi. Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry:n puheenjohtaja Anssi Arohonka puhui avajaisissa vanhoista kirjoista harrastuksena.

Ensimmäisten kirjallisuuspäivien kirjallisuusseminaarin puhujina toimivat paikkakunnalta syntyisin olleet kielitieteilijät, professorit Osmo Ikola ja Pertti Virtaranta. Virtarannan esitelmän aiheena oli Antero Wareliuksen tutkimusmatka halki Suomen 1847, ja Ikola puhui vanhoista suomalaisista Raamatuista. Wareliuksen matkastaan tekemä kuvaus oli vasta nyt saatu julkaistua suomeksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana ja professorien Irma ja Tuomas Sorvalin kääntämänä. Alun perin teos oli ilmestynyt ruotsiksi vuonna 1848 nimellä Bidrag till Finlands kännedom ethnographiskt hänseende.

Kirjallisuusseminaarin lisäksi ensimmäisillä Vanhan kirjallisuuden päivillä oli mukana kirjamyyntiä ja kirjahuutokauppoja. Myyjien määrä tosin oli vielä vaatimaton, antikvaarisia kirjakauppiaita oli paikalla vain seitsemän. Kirjahuutokauppoja järjestettiin kaksi, toisen järjestivät Antikvaariset kirjakauppiaat ja toisen Bibliofiilien Seura. Bibliofiilien kirjahuutokaupassa meklarina toimi seuran kunniapuheenjohtaja Onni Turtiainen, ja Antikvaaristen kirjakauppiaiden huutokaupassa nuijaa paukutti puolestaan Anssi Arohonka, joka on kuulunut ensimmäisistä kirjapäivistä alkaen tapahtuman vakiokalustoon. Näiden tilaisuuksien ohella tapahtumaan liittyi näyttelyitä, joissa esiteltiin esimerkiksi Kalevala-aiheista kirjallisuutta, paikallista kirjallisuutta sekä Tyrvään ja Karkun seurakuntien kirja-aarteita. Huumoria edusti jo aiemmin mainitun Antero Wareliuksen vuonna 1848 kirjoittama huvinäytelmä Vekkulit ja kekkulit, jonka Vammalan teatteri esitti kirjallisuuspäivillä kahteen otteeseen.