Tapahtuma 1986

1986 VKP juliste 1000px 72dpi

(ei teemaa)

Toisten Vanhan kirjallisuuden päivien menestys havahdutti huomaamaan, että tapahtuma tarvitsee lisää resursseja. Aluksi oli toimittu talkoopohjalta ja melko järjestäytymättömästi. Mitään vakinaista organisaatiota ei ollut, vaan esimerkiksi ensimmäisillä kirjapäivillä vuonna 1985 mukana järjestäjinä olivat Vammalan kaupunki, Tyrvään ja Karkun seurakunnat, Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys ry, Tampereen kesäyliopisto, Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry ja Bibliofiilien Seura ry. Järjestävät tahot, erityisesti Vammalan kaupungin edustajat, alkoivat kaavailla yhdistystä tapahtuman tueksi. Järjestäjien mukaan kirjapäivien organisaatio oli liian hajanainen, joten yhdistys oli tarpeen.

Ajatusta yhdistyksen perustamisesta punnittiin kesä ja syksy. Vanhan kirjallisuuden päivien yhteydessä Ellivuoressa pidetyssä tilaisuudessa hankkeen puuhamiehet neuvottelivat yhdistyksen perustamisesta ja Martti Helin jätti luonnoksen yhdistyksen säännöistä. Marraskuussa 1986 Vammalan kaupunki esitti kutsun Vanhan kirjallisuuden päivät -nimisen yhdistyksen perustavaan kokoukseen joulukuun. päiväksi Vammalan kaupungintalolle.

Perustavassa kokouksessa yhdistyksen tarvetta perusteltiin päivien järjestelypohjan laajentamisella ja taloudellisten resurssien parantamisella. Yhdistys perustettiinkin yksimielisesti ja sen ensimmäiseen hallitukseen valittiin puheenjohtajaksi tunnettu kirjanystävä, kansliapäällikkö Paul Gustafsson sekä jäseniksi Rauno Laitinen, Veijo Mäkelä, Timo Roos, Anssi Arohonka ja Jorma Kannila. Sihteeriksi kutsuttiin Hannu Nikkilä ja rahastonhoitajaksi Leena Haronoja. Oikeusministeriö hyväksyi yhdistyksen yhdistysrekisteriin 16.3.1987 nimellä Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry.