Tapahtuma 1987

1987 VKP juliste 1000px 72dpi

(ei teemaa)

Vanhan kirjallisuuden päiviä voi luonnehtia jo vakiintuneeksi tapahtumaksi, kun ne järjestettiin kolmannen kerran 3.-4.7.1987. Paikkana oli jo toisen kerran Sylvään koulu, sillä sen tilat oli todettu edellisenä vuonna toimiviksi. Avajaisissa tervehdyssanat esitti yhdistyksen puheenjohtaja, kansliapäällikkö Gustafsson ja päivät avasi Turun ja Porin läänin maaherra Pirkko Työläjärvi. Työläjärvi korosti avajaispuheessaan Vammalan kirjallista leimaa ja sitä, kuinka alueelta on lähtenyt monia kulttuurihenkilöitä.

Tuttuun tapaan kirjapäivillä kuultiin laadukkaita esitelmiä. Kirjailija Eeva Joenpelto kertoi löydöistään vanhasta kirjallisuudesta ja Hilkka Uusivirran teemana oli suomalainen keittokirja. Kansainvälistäkin väriä oli esitelmissä, sillä brittiläinen professori Michael Branch ja kertoi siitä, miten hän löysi suomalaisen kirjan. Suomalaisen kirjallisuuden unkarilainen kääntäjä professori Gábor Bereczki käsitteli puolestaan Suomen kirjallisuutta unkarilaisen lukijan silmin. Molemmat kansainväliset vieraat olivat kiinnostuneet Suomesta jo nuorina ja opetelleet suomen kielen. Esitelmien lisäksi kirjallisuuspäivillä oli jälleen runsaasti erilaisia näyttelyitä, joissa esiteltiin niin vanhoja karttoja Helsingin yliopiston kokoelmista kuin suomalaisia keittokirjoja ja ex-libriksiäkin. Päivien aikana Suomen tietokirjailijat luovuttivat huomionosoituksensa Wareliuspalkinnon tohtori Rauno Mattilalle, opetusneuvos Teuvo Nybergille ja rehtori Olavi Vestelinille. Lisäksi tapahtumassa oli tarjolla kirjahuutokauppoja sekä kirjojen arviointia. Huippuhinta maksettiin tällä kertaa Topeliuksen kuvateoksesta Resa i Finland vuodelta 1873, joka vaihtoi omistajaa 3000 markasta.

Ohjelma ei rajoittunut pelkästään Sylvään esitelmiin, näyttelyihin, kirjamyyntiin, huutokauppoihin ja kirja-arviointeihin. Perjantaina 3.7. järjestettiin Ellivuoressa kirjatoukkain ehtoohuvit. Tämän kirjailija Kaari Utrion ja Arvo Salon juontaman illan ohjelmaan kuului niin Kimmo Hovilan esittämää laulua, Anto Leikolan pakinaa, Elise Mäkisen runonlausuntaa, vammalalaisten teatteriesitys ”Ahneen ahdistus” kuin Markku Sadinmäen taikuriesityskin sekä tietokilpailu. Tietokilpailussa mukana olivat joukkueillaan kirjailijat, tietokirjailijat, bibliofiilit, kirjastoväki, Eino Leinon seura ja antikvaariset kirjakauppiaat. Voiton korjasi kirjailijoiden joukkue, jossa jäseninä olivat Anneli Toijala ja Aarne Krohn.