Tyrvääläinen tryki

Tyrvääläinen tryki

Ilonpitoa sanoin ja sävelin
Tyrvään seudun kansanmusiikin tuntija ja taitaja Matti Valtteri Lehtinen esittää haitaristi Vesa Jokelan ja laulaja-lauluntekijä Jenni Westerbackan kanssa juhlavan valikoiman parhaita tyrvääläisiä lauluja. Kuullaan muun muassa klassikko ”Häijyä härjänsarvee” pukinsarven tröötötyksen kera sekä Matin itse sanoittama ”Kutunkuljetusreisu”, johon hän on koettanut mahduttaa kaikkein makeimmat tyrvääläiset sanat.

Heikki Halilan haastattelu
Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessori Heikki Halila syntyi Tyrväällä vuonna 1952, ja hänen äitinsä oli Pertti Virtarannan opiskelutoveri Helsingin yliopistossa. Tänä keväänä on julkaistu Halilan kirjoittama mittava elämäkerta valtiomies T. M. Kivimäestä, jonka veli Urho oli 1910-luvulla Tyrvään yhteiskoulun opettaja ja toimitti myös Tyrvään Sanomia ja Tyrvää-lehteä. Heikin tyrvääläisistä tiedonjyvistä ja uutuuskirjasta kyselee tarkemmin Marko Vesterbacka.

Murresanakirjojen helmiä
Matti Valtteri Lehtinen ja Marko Vesterbacka juttelevat murresanakirjan tekemisen iloista ja haasteista. Viime vuonna valmistui Matin toimittama tyrvää–suomi-sanakirja, viisitoista vuotta sitten Markon toimittama kaksiosainen tyrvään murteen sanakirja. Tyrvää–suomi-sanakirja perustui Sastamalan Opiston murrepiirissä 2000-luvulla vuosien varrella käytyihin lukemattomiin keskusteluihin ja väittelyihin. Tyrvään murteen sanakirjan pohjana puolestaan oli Heikki Ojansuun vuonna 1895 kokoama sanaluettelo. Matti ja Marko pohtivat mielenkiintoisimpia murrelöytöjään ja vaikeimmin selitettäviä murresanoja.

29.06.2024 15:30 - 16:45 Juhlasali / Sylvään koulu Haastattelu Keskustelu Lauantai Musiikkia Tapahtuma 2024