Kirjapäivien teeman mukaisen ohjelman ideoi, suunnittelee ja valmistelee ohjelmavaliokunta. Ohjelman suunnittelu on kiivaimmillaan joulukuusta helmikuun loppuun.
Yliopisto-lehden tiedetoimittaja Mikko Pelttari on ohjelmavaliokunnan virkaiältään nuorimpia jäseniä. Hän kertoo kirjojen merkityksestä: ”Sekä mestarilliset että kotikutoisemmat kirjat, keskenjätetyt ja ne joihin palaa aina uudestaan ovat kaikki tärkeitä. Että pääsee tirkistämään toisiin ajatuksiin, maailmoihin ja toisten silmien läpi, siitä ei ole haittaa. Kirja tekee hyvää.”
Mikko on syntyjään paikallisia ja käynyt kirjapäivillä suurin piirtein aina. Tärkeäksi tapahtuma tuli yläkouluikäisenä, kun hän alkoi kaivata entistä kummallisempaa lukemista. Nyt hän on aloittanut kesälomansa aina juuri kirjapäivien alla, koska kotiin on mukava palata aina vaan. Ja pitää perinne siirtää seuraavallekin polvelle.
Hän kertoo, että ohjelmavaliokuntaan oli suuri ilo tulla pyydetyksi mukaan. Ohjelmaa suunnitellaan aina tietoisina perinteistä ja pyrkimyksenä tehdä paras mahdollinen kirjatapahtuma. Meille tuoreemmillekin on ollut alusta asti selvää, että toimivaa ei pidä turhaan korjata. Toisaalta ohjelmaa on suunnittelemassa niin monenmoinen ja säkenöivä joukko, että kirjapäivät ovat jatkossakin kesän ykkösfestareita.
Terveiset Vanhan kirjallisuuden päivien yleisölle: ”Ota kirjapäivistä perinne ja päätä joka vuosi etsiä jotakin tiettyä opusta. Jos ei etsimääsi, jotain muuta kiinnostavaa löytyy aina, ja pöytiä penkoessa tutustuu kirjojen myyjiin.”
Kuva: Veikko Somerpuro