Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmavaliokunta esittäytyy: Kati Solastie

Kuva Kati e1551965982286

07.03.2019

Kirjapäivien teeman mukaisen ohjelman ideoi, suunnittelee ja valmistelee ohjelmavaliokunta. Ohjelman suunnittelu on kiivaimmillaan joulukuusta helmikuun loppuun.

Luokanopettaja, tietokirjailija Kati Solastie on jo pitkään toiminut ohjelmavaliokunnan aktiivisena jäsenenä.

Kati kertoo, että kirjat ovat aina kuuluneet hänen elämäänsä:

”Oma äiti luki meille lapsille väsymättä, jotkut tarinat kymmeniä kertoja, ja kun oma lukeminen alkoi sujua, äiti piti huolen, että tarjolla oli kirjoja, jotka nuoreen lukijaan upposivat. Isän tapa oli kehitellä tuttuja kertomuksia, joten lopputulos oli aina yllätys.

Kirjoja lapsuudenkodissani oli paljon, mutta nopeasti piti ottaa haltuun kirjaston tarjonta. Yhteen aikaan käytin neljän eri kirjaston palveluja saadakseni haluamaani luettavaa, sillä silloin ei kirjastojen välinen lainausyhteistyö toiminut ihan samalla tavalla kuin nykyään. Ehkäpä siksi tunnen oloni onnelliseksi ja turvalliseksi myös omassa kodissani, kun ympärilläni on paljon omia kirjoja, kirjaston lainoja ja varattuna turvallinen määrä tulevaisuudessa luettavaksi.

Joskus olen lukenut enemmän, joskus vähemmän, mutta käteni ulottuvilla on aina kirjoja – sekä luettuja että paljon vielä lukematta.”

Kirjapäivien organisaatioon Kati on tullut mukaan Lasten kirjapäivien juontajan tehtävien kautta noin 15 vuotta sitten ja hän seisoo usein myös Bibliofiilien seuran osastolla. Kati on siis kirjapäivillä kolmessa eri roolissa, ja se sopii hyvin hänelle. Ihan parasta on kuitenkin saada kiireettä nuohota myyntipisteitä ja uppoutua kuuntelemaan kiinnostavia esityksiä. Hän nauttii rennosta ilmapiiristä ja treffailee tuttuja.

Ohjelmavaliokunnan työskentely on sujunut iloisessa hengessä. Ideoita sinkoilee ja niitä ammutaan alas, mutta niin vain lopputuloksena on monipuolinen ja -ilmeinen ohjelma, joka vuosi. Kati kertoo:

”Kun alamme suunnitella seuraavan kesän ohjelmaa, on ensimmäinen suunnittelukokous aina suorastaan jännittävä ja odotukset korkealla. Monena vuonna olemme syttyneet ihan uudesta ideasta, joka lähes maagisella tavalla nousee yhteisestä keskustelusta. On etuoikeus saada olla osallisena näin kiihottavaa prosessia.”

Terveiset Vanhan kirjallisuuden päivien yleisölle
”Mieti joku kohde, jota etsit, sillä kirjametsästys on hauskaa. Kannattaa varata reilusti aikaa, jotta ehtii kiireettä kuunnella mainioita puhujia ja tulla aina vaan uudestaan!”

 

Kuva: Miikka Kannasvuo / Otava

Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmavaliokunta esittäytyy: Marko Vesterbacka
Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmavaliokunta esittäytyy: Anne Rutanen