Kirjavinkkejä syysiltoihin!

SYKSY e1536927253752

14.09.2018

Kysyimme Vanhan kirjallisuuden päivien ystäviltä Facebookissa kirjavinkkejä syksyn pimeneviin iltoihin. Saimme paljon eri kirja ehdotuksia, artikkelin lopussa linkki Facebookin sivuun, jossa kirjavinkkejä sai ehdottaa. Facebook sivulta kannattaakin käydä kurkkaamassa kirjavinkkejä lisää, jos tiivistetystä listasta kaikki on jo luettu tai haluat nähdä kaikki suositukset ja kommentit.

Sally Salmisen Katriina sai selkeästi eniten suosituksia Vanhan kirjallisuuden päivien Facebook seuraajilta.

”Häikäisevä kirja. Kyyneleet tulivat odottamatta, puskista. Kirkkaampi tarinan kaari kuin Myrskyluodossa.”

– Sally Salmisen Katriina teoksen kirjavinkkaaja

 

Suosituksia saivat myös Heidi Köngäksen Sandra, Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljekset, Mirja Mihalicin Sattumapakka ja Olli Jalosen Taivaanpallo

  • Heidi Köngäksen Sandra sijoittuu vuoden 1918 tapahtumiin ja kertoo tarinan torpparin vaimosta.
  • Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljekset on Dostojevskin viimeiseksi jäänyt teos. Romaani kertoo kolmesta veljeksestä, Dmitristä, Ivanista ja Alekseista sekä heidän isästään Fjodorista.
  • Mirja Mihalicin Sattumapakka on omaelämäkerrallinen itsenäinen jatko-osa Mirja Mihalicin nimellä Mimmi Seppä julkaisemalle omaelämäkerralliselle romaanille Yli rajojen.
  • Olli Jalosen Taivaanpallo kertoo tähtitieteilijän oppipojan tiestä Saint Helenan saarelta 1600-luvun Lontooseen. Romaanissa tiede ja usko kamppailevat valistuksen sarastaessa.

Eniten suosituksia saanut Juha Hurmeen suomentama Sally Salmisen Katriina on myös Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n hallituksen puheenjohtajana toimivan Leena Majander-Reenpään kirjavinkki syysiltoihin. Alla lyhyt Ylen tekemä kirjaesittely. Toimittajat  Nadja Nowak ja Seppo Puttonen valitsivat kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta vuonna 2017, Salmisen Katriina on vuoden 1936 teos. Esittelyn linkistä pääset myös kuuntelemaan Ylen nettisivuilta Juha Hurmeen haastattelun liittyen teokseen Katriina.

”Sally Salmisen Katriina on Suomessa melko tuntematon, mutta kansainvälisesti yksi menestyneimmistä suomalaisista kaunokirjoista. Ahvenanmaalla syntynyt Salminen muutti vuonna 1930 siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin. Kotiapulaisena New Yorkissa hän kirjoitti romaanin, lähetti sen ruotsalaisen kustantamon romaanikilpailuun ja voitti.

Kirjan tarinassa varakkaan pohjalaistalon tytär muuttaa rakkauden perässä Ahvenanmaalle. Mies osoittautuu kuitenkin haihattelijaksi, eikä Katriinalla ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa elämänsä ohjat omiin käsiinsä. Teos ilmestyi alunperin ruotsiksi nimellä Katrina. Sen suomensi Aukusti Simojoki.” (Lähde: Yle.fi toimittajat Nadja Nowak, Seppo Puttonen, Kasperi Lumijärvi ja Maija Puska.)

Sally Salminen: Katriina Minkälaista olla ulkopuolinen?

 

Tästä pääset kurkistamaan Facebook sivuille:

Syksy saapuu hiljalleen. Syksy on lukemisen aikaa, mutta toisinaan tulee ongelmaksi, minkä kirjan lukisi? Oletko…

Julkaissut Vanhan kirjallisuuden päivät Perjantai 24. elokuu 2018

 

Rentouttavia lukuhetkiä!

Lukuintoista uutta vuotta 2019 kirjallisuuden ystävät!
Kirjapäivien ystävät, osa 6