Kirjapäivien ystävät, 3

oSA3

04.06.2019

Kirjapäivien ystävät -sarja jatkuu nyt kolmatta viikkoa, ja tällä viikolla esittelemme Tiedekirjasta Kari Valtosen. Kari on oikea kirjallisuuden suurkuluttaja ja häneltä voikin napata hyviä kirjavinkkejä kesäksi. Kari on tavoittanut myös Kirjapäivien hengen ja kuvailee tapahtuman tunnelmaa osuvasti. Tämä juttu kannattaa siis lukea! Tiedekirja löytyy Vanhan kirjallisuuden päivillä Sylvään koulun yläkerrasta.

Kari Valtonen / Tiedekirja

1. Kerro itsestäsi ja liikkeestäsi.
Tiedekirja on vuonna 1987 perustettu Tieteellisten seurain valtuuskuntaan (TSV) kuuluva tieteellisten seurojen myyntinäyttely, joka välittää verkkokaupassaan ja myymälässään TSV:n jäsenseurojen julkaisuja ja muita tuotteita sekä myy Tieteellisten seurain valtuuskunnan omia julkaisuja ja tuotteita.

Tiedekirjaan tulee vuosittain myyntiin noin 250 uutta nimekettä ja kymmenien aikakauslehtien irtonumeroita yli sadalta eri julkaisijalta. Nimekkeiden joukossa on sekä tiedeyhteisölle tarkoitettuja kansainvälisillä kielillä kirjoitettuja tieteellisiä julkaisuja että suurta yleisöä kiinnostavia tietokirjoja, kuten elämäkertoja, esseitä ja luonto-oppaita.

2.Mikä sai sinut osallistumaan Vanhan kirjallisuuden päiville? Kuinka usein olet osallistunut?
Itse olen toiminut kirja-alalla vuodesta 2003 ensin SKS:n leivissä ja nyt noin kolme vuotta TSV:n palveluksessa. Olen siis osallistunut Vanhan kirjallisuuden päiville vuodesta 2003. Kollegani myymälänhoitaja Ari Juntunen on osallistunut Vanhan kirjallisuuden päiville jo vuodesta 1994 ja itse Tiedekirja on ollut mukana 1990-luvun alusta. Eli osallistumiseeni on vaikuttanut molempien toimijoiden vanha perinne (SKS on osallistunut tapahtumaan lähes sen alusta asti).

3. Miksi kirjapäiville kannattaa tulla?
Kirjapäivät on mukavan rento ja maksuton tapahtuma heti juhannuksen jälkeen, siellä poikkeavat niin kesämökkiläiset kuin bibliofiilitkin. Siellä on vielä häivähdys talkoohenkeä, joka on mm. kirjamessuista kadonnut. Tapahtumaa leimaa kiireettömyys, iloisuus ja mukavat asiakaskohtaamiset. Erilaiset teemat ja tapahtumat houkuttavat vuosittain erityyppisiä kävijöitä. Eräänä mahtavimmista tapahtumista muistelen vieläkin Waltari-teemaa.

4. Mitä sinulle merkitsee tämän vuoden tapahtuman teema, Oikeus ja kohtuus?
Oikeuteen kuuluu minusta olennaisesti aina vastuu olemisestaan ja tekemisestään. Kohtuus on olennainen osa vastuullista elämää ja siitä näyttäisi tulevan pakon sanelema hyve, joka koskee ja koskettaa yksilöitä ja suuremmassa mittakaavassa valtioita, ajatellaan sitten vaikka maailman (luonnon)varojen käyttöä tai tuotettua ravintoa.

5. Mitä muuta kesääsi kuuluu kirjapäivien lisäksi?
Kesällä yritän vain olla ja rentoutua mm. lukemalla, matkailemalla ja sukuloimalla sekä nauttia hyvistä makuelämyksistä.

6. Mikä on lempikirjasi?
Lukeminen on kuulunut harrastuksiini poikavuosista lähtien eli olen saanut harrastuksesta tavallaan työn itselleni. Diletanttisena luonteena olen aina ollut hyvin kiinnostunut laaja-alaisesti tiedosta ja tieteestä. Lukemistani tuhansista kirjoista minun on vaikea nimetä yhtä ainoaa suosikkia, saati edes yhtä kirjailijaa. Mainitsen heistä vain muutaman enkä osaa heitä laittaa edes paremmuusjärjestykseen: Calvino, Vonnegut, Lem, Hugo, Dickens, Gogol jne. Lapsena tietysti heitä olivat mm. Verne, Burroughs ja Dumas. Tietokirjailijoista esim. Nassim Taleb ja Richard Dawkins kuuluvat suosikkeihini, mutta voisin lisätä heitä muitakin.

7. Terveiset kirjapäivien kävijöille.
Savolaisena totean vain tulukee ja naattikaa!

Kirjapäivien ystävät, 4
Kirjapäivien ystävät, 2