Täällä verkkosivuilla esittelemme siis yhteensä kuusi näytteilleasettajaa, yhden joka viikko tapahtumaan asti. Ensimmäisenä vuorossa on Tommi Leminen Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta.
Tommi Leminen / Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)
1. Kerro itsestäsi ja liikkeestäsi.
Vuonna 1831 perustettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on monipuolinen kulttuuritoimija, jonka arkisto ja kirjasto ovat tuttuja monelle. Olemme myös Suomen vanhin kirjojen kustantaja, jonka erikoisalaa on laadukas tiede- ja tietokirjallisuus. Vanhan kirjallisuuden päivien osastollamme erityisen suosittuja ovat historia- ja mytologia-aiheiset kirjamme. Työssäni vastaan SKS:n kirjojen myynnistä ja markkinoinnista, ja yksi hienoimpia paikkoja esitellä uusia ja vanhoja kirjoja lukijoille on kesäinen Sastamala!
2. Mikä sai sinut osallistumaan Vanhan kirjallisuuden päiville? Kuinka usein olet osallistunut?
SKS on osallistunut Vanhan kirjallisuuden päiville tapahtuman alkuajoista lähtien – haluamme ehdottomasti olla mukana Vanhan kirjallisuuden päivillä! Meille tuo paljon iloa kohdata niin monia kirjoista kiinnostuneita ihmisiä, ja lisäksi monet kävijät haluavat joka vuosi tulla katsomaan mitä lukemista SKS:n osastolta löytyy.
3. Miksi kirjapäiville kannattaa tulla?
Vanhan kirjallisuuden päivät on mahtava tapahtuma, josta on mahdollista löytää mitä vain. Sympaattisessa Sylvään koulussa on paikalla paljon kirjakauppiaita, kustantajia, antikvariaatteja ja järjestöjä – kiinnostavien kirjojen ja ohjelman määrä on valtaisa! Lisäksi Sastamalassa on paljon muutakin nähtävää Pukstaavista ja Herra Hakkaraisen talosta Pyhän Marian ja Olavin keskiaikaisiin kirkkoihin.
4. Mitä sinulle merkitsee tämän vuoden tapahtuman teema, Naisen paikka?
Kirjapäivien teema Naisen paikka tuo mukanaan varmasti kiinnostavaa ja ajankohtaista ohjelmaa. Minulle teema on hyvin tärkeä, sillä se johdattelee tarkastelemaan yhteiskuntaa ja kulttuuria erilaisista näkökulmista, pintaa syvemmältä. SKS:n osastolla teema näkyy myös kirjavalikoimassa – teoksissamme aiheeseen voi syventyä historian ja kirjallisuushistorian kautta.
5. Mitä muuta kesääsi kuuluu kirjapäivien lisäksi?
Kirjapäivät ovat toki yksi kesän kohokohdista, mutta kaikenlaiselle muullekin on aikaa. Lukujonossa odottavia kirjoja on mukava lukea kesäisin esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, josta toinen puoli sukuani on kotoisin. Lisäksi olen menossa tekemään junamatkan Irlannissa. Matkalukeminen hankitaan tietysti Sastamalasta!
6. Mikä on lempikirjasi ja mahdolliset perustelut?
Ikuinen suosikkini taitaa olla Mika Waltarin Nuori Johannes, joka teki aikanaan lähtemättömän vaikutuksen. Epätoivoisinta ja samalla kauneinta on tavoitella jotakin ihmiselle saavuttamatonta. Lukemistani kirjoista tämä asettaa parhaiten elämän oikeaan kontekstiinsa.
7. Terveiset kirjapäivien kävijöille.
Sastamalassa tavataan! Joillekin kesä alkaa pääskysestä ja toisille juhannuksesta, mutta oikeasti se alkaa vasta Vanhan kirjallisuuden päiviltä! Kirjojen, elämysten ja pehmeiden kesäpäivien lisäksi Sastamalasta saa mukaansa uusia ajatuksia ja oivalluksia koko loppuvuodeksi. Tänne kannattaa tulla vaikka kaukaakin!