Vanhan kirjallisuuden päivät 2024

Vanhan kirjallisuuden päivät 2024/Kesäkuu

03.07.2024

Kesällä 2024 Vanhan kirjallisuuden päivät järjestettiin jo kunnioitettavan 40. kerran. Ensimmäinen tapahtuma oli vuonna 1985 ja vain koronavuonna 2020 ei ole järjestetty isoa tapahtumaa. Koronavuonnakin oli tarjolla virtuaaliohjelmaa ja näyttely tapahtuman historiasta.

Juhlavuoden festivaali palasi edellisen vuoden väistötilojen jälkeen takaisin perinteille paikalle, Sylvään koululle.  Kirjapäivät järjestettiin juhannuksen jälkeen perjantaina ja lauantaina 28.6.-29.6.2024. Järjestelyissä erona aiempiin vuosiin oli käytössä ollut etäparkki, mikä aiheutui koulun piha-alueen rakennustyömaasta.  Tapahtuma houkutteli mukavasti kirjan ja kirjallisuuden ystäviä nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta, kirjapöytien tarjonnasta, tapahtumaravintolan antimista, tapaamaan tuttuja ja aistimaan leppoisaa tunnelmaa. Kirjapäivät tavoittaa kaikenikäisiä kävijöitä, Lasten omien kirjapäivien nuorimmista osallistujista vanhempaan ikäluokkaan asti.

Ohjelman teemana oli Juhla ja sitä käsiteltiin monipuolisesti. Ohjelmaa kiiteltiin jälleen tasokkuudesta ja monipuolisuudesta. Näytteilleasettajia oli noin 70 ja myyntipöytien äärellä kävi mukava kuhina.

Ohjelmasta on Vanhan kirjallisuuden päivien Youtube-kanavalla katsottavissa Avajaiset, keskustelut Kirsi Kunnaksen runouden taikavoimasta ja suomalaisen kirjallisuuskentän tapahtumista 40 vuotta sitten. Lisäksi näkyy Päivi Istalan Suomen luotettavimman miehen, Matti Röngän, haastattelu. Matti Rönkä aloitti vuoden alusta myös Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Lämmin kiitos kaikille tapahtuman onnistumiseen vaikuttaneille, esiintyjille, näytteilleasettajille, työntekijöille, talkoolaisille, yhteistyökumppaneilla ja erityisesti kävijöille. Kävijät tekevät tapahtuman.

Vuonna 2025 Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään 27.6.-28.6.2025. Ohjelmavaliokunta aloittaa ohjelman suunnittelun syyskuussa ja yhdistyksen hallitus kokoontuu lokakuussa. Siitä lähtee jälleen vuosikellon mukaiset toimenpiteet kohti kesää 2025.

Kuvia tapahtumasta löytyy vuoden 2024 kuvagalleriasta. Kuvat on ottanut Henniina Ylitalo.

 

Kirjapäivät muisteluksia