Tapahtuma 2023

2023

Vanhan kirjallisuuden päiviä vietettiin Jalon kilvan hengessä

Vuonna 2023 Vanhan kirjallisuuden päivät järjestettiin väistötiloissa Vexve Areenalla ja Vammalan ammattikoulun tiloissa, koska perinteinen tapahtumapaikka Sylvään koulu oli putkiremontin pyörteissä. Tapahtuman siirtäminen paikallisen lentopalloylpeyden kotihalliin ja samalla alueella sijaitsevat urheilukenttä ja jäähalli innoittivat ohjelmavaliokunnan rakentamaan ohjelman Jalo kilpa -teeman ympärille.

Ennakko-ohjelmassa torstaina Funkkistalossa juhlistettiin runoilija Edith Södergrania, jonka kuolemasta tuli kuluneeksi 100 vuotta. ”Kaikkiin neljään tuuleen” -konsertissa kuultiin mm. César Franckin ja Jean Sibeliuksen musiikkia viululle ja pianolle sekä Edith Södergranin runoja. Ihastusta herättäneen tilaisuuden esiintyjinä olivat Linda Hedlund, Ruusamari Teppo ja Suvi Olavinen.

Perjantain avajaisissa avajaismusiikista vastasi Kiikan torvisoittokunta. Avajaiset juonsi urheiluselostajan tyyliin rutinoitunut juontaja Karo Hämäläinen. Tilaisuuden avauspuheen piti yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Leena Majander-Reenpää. Hän muistutti lukemisen ja kirjallisuuden kansallisesta merkityksestä sekä toi esiin kirja-alan taloudellisen kerrannaisvaikutuksen monelle muullekin toimialalle. Sastamalan kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg. Kirjailija, teatterintekijä Juha Hurme puhui otsikolla ”Taistelu turhan tähden” kertoen Eelo ja Akseli Isohiisin elämäntarinan. Warelius-palkintoa ei tänä vuonna jaettu Kirjapäivien avajaisissa vaan Suomen Tietokirjailijat ry:n 40-vuotisjuhlassa marraskuussa mutta Suomen Antikvariaattiyhdistys ry nimitti Vuoden Kirjatoukaksi kirkko- ja kirjahistorian dosentti Tuija Laineen. Loppupuheenvuoron esitti toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu, joka liputti vahvasti sivistyksen puolesta. Hän muistutti kulttuurin valtavista hyvinvointivaikutuksista ja toi esiin huolen kulttuurin leimaamisesta luksustuotteeksi ja elitistiseksi puuhasteluksi. Suvikummun sanoin ”Tulkaa tänne Kirjapäiville katsomaan, miten suurta ja monipuolista joukkoa kirjallisuus liikuttaa”.

Avajaisten jälkeen järjestetyssä Suomen Tietokirjailijoiden ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen mielenkiintoisessa Elämäni tietokirjat –tilaisuudessa Karo Hämäläisen haastattelema kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa kertoi itselleen tärkeistä tietokirjoista. Lauantaina omista tärkeistä tietokirjoistaan kertoi puolestaan Anne Rutasen haastattelemana tanssitaiteilija Jorma Uotinen. Perjantaina iltapäivällä filosofit Esa Saarinen ja Mikko Lahtinen keskustelivat kirjan ihmeestä. Kävijäpalautteessa filosofien keskustelua kiiteltiin erinomaiseksi.

Jaloa kilpaa on myös kirja-alalla ja perjantaina keskusteltiinkin kirjallisuuspalkinnoista. Keskustelua johti toimittaja Anna Tulusto ja mukana paneelissa olivat kirja- ja kustannusalan väitöskirjatutkija Minna Castrén ja kirjailijat Marisha Rasi-Koskinen ja Harry Salmenniemi.

Perjantaisin perinteisesti järjestetty Bibliofiilisen Seuran kirjahuutokauppa jäi tänä vuonna historiaan ja sen tilalle Bibliofiilien Seura järjesti keskustelun ”Arvokirjat kilpasilla”. Arvokkaiden ja harvinaisten kirjojen keräily on maailmanlaajuinen harrastus mutta millainen on arvokkaiden kirjojen tilanne Suomessa. Keskustelijoina olivat kirjakauppias Petteri Leino, tekniikan tohtori Markku Oksanen ja professori Olli Ahtola. Keskustelun vetäjänä toimi kirjakauppias, galleristi Eira Sillanpää. Ensimmäinen tapahtumapäivä päättyi Vihreä Sali soi -esitykseen, mikä vangitsi yleisön tunnelmalla ja tulkinnalla. Konsertti oli monitaiteinen matka yhteisiin kokemuksiin: lapsuuteen, luontoon, kuolemaan. Lavalla nähtiin näyttelijä Seela Sella, sopraano Pia Freund, pianisti Kristian Attila ja ketojana kirjailija Sirpa Kähkönen.

Lauantain ohjelma käynnistyi Lasten omilla kirjapäivillä. Ohjelman aloitti Ilmapallotaikuri Taika esityksellään ”Tarinoita ilmapallomaasta”. Sen jälkeen Höpinätötterö-duo villitsi yleisöä mm. Heppu-koira kappaleellaan, joka sai Vammalan ammattikoulun auditorion seinätkin melkein tärisemään yleisön laulaessa mukana ”vuh, vuh” ja ”hau, hau”. Ilmapallotaikuri Taika taiteili vielä lopuksi kaikille halukkaille omat ilmapalloluomukset kotiin viemisiksi.

Samaan aikaan Lasten omien kirjapäivien kanssa juhlasalissa festivaaliyleisö riensi seuraamaan Sakari Katajamäen juontamaa KIRJATEEKKIÄ, jossa näyttelijät Eero Enqvist ja Anna Kankila lukivat kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan ja kirjailija Matti Röngän valitsemia katkelmia.

Teeman mukaisesti lauantaina keskusteltiin myös Urheilun ulottuvuuksista kirjoissa. Keskustelemassa oli urheiluhullu kirjailijakolmikko palkittu urheilutoimittaja Pekka Holopainen, tv:stäkin tuttu Riikka Smolander-Slotte ja dokumentaristi JP Pulkkinen. Juontajana toimi kirjailija ja viestinnän ammattilainen Juha Hietanen.

Lauantain iltapäivään on jo usean vuoden ajan kuulunut haastatteluosuus, missä toimittaja Päivi Istala haastattelee tunnettuja henkilöitä. Tämän vuoden haastateltavaksi istui pieni ja pippurinen Pispalan likka Seela Sella. Haastattelu keräsi salin täydeltä yleisöä.

Perinteiseen tapaan Kirjapäivät päättyivät Tyrvääläiseen trykiin. Marko Vesterbackan haastattelema toimittaja Matti Kuusela on Suomen palkituimpia toimittajia. Kirjapäivillä julkaistiin pieni kirja ”Urheilua ja muuta kulttuuria”, missä Kuusela kertoo urheiluaiheisten juttujensa synnystä. Trykin toisessa ohjelmaosuudessa psykiatri Mika Rautanen ja taikuri-tietokirjailija Heikki Nevala kertoivat henkilöistä, jotka ovat kilpailleet ennen kaikkea itseään vastaan ja saavuttaneet siinä suuria.

Lauantaina kävijöitä ilahduttivat Kennelliiton lukukoirat, joita sai tavata Vammalan ammattikoulun pihapiirissä. Uutuutena järjestettiin Kirjaräp -non-stop-räppipaja, missä pääsi itse riimittelemään räppibiisejä Sastamalan kaupungin yhteisötaiteilija Simo Niemisen opastuksella.

Kirjailijalava oli kesällä 2023 sijoitettuna kirjatelttaan ja se keräsikin mukavasti yleisöä. Suuren etukäteiskysynnän vuoksi Jenni Haukion haastattelu siirrettiin Vexve-areenan isoon saliin ja noin 1200 paikkainen sali tulikin ääriään myöden täyteen innokkaita kuulijoita. Perjantaina haastateltavina olivat lisäksi kirjailijat Irja Aro-Heinilä, Ilona Tomi, Ritva Ylönen, Pertti Rajala ja Antti Poikelus. Lauantaina kirjailijalavalla nähtiin kirjailijat Jonimatti Joutsijärvi, Virpi Hämeen-Anttila, Jukka-Pekka Palviainen, Erkki Vettenniemi, Tero Vesterbacka ja Perttu Immonen. Haastattelijoina toimivat Warelian kesätyöntekijät, Päivi Istala ja Vammalan lukion opiskelijat.

Kirjamyyjien ja muiden näytteilleasettajien pöydät notkuivat tuttuun tapaan mielenkiintoista ostettavaa ja tutkittavaa. Väistötiloista johtuen näytteilleasettajia oli normaalia vähemmän ja heitä oli sijoitettu Vammalan ammattikoulun ala- ja yläkertaan, auditorion edustalle, kirjatelttaan ja pieni määrä myös Vexve areenan aulaan. Eri toiminnot jouduttiin sijoittamaan normaalia tapahtumapaikkaa laajemmalle alueelle. Laaja tapahtuma-alue toi omia haasteitaan mutta paljon kiitosta sai Vexve areenan ja Vammalan ammattikoulun välillä liikennöinyt Tyrwään Seudun Zetoristen traktorikyyti lauantaina. Pienestä sateestakin huolimatta väkeä traktorin peräkärryyn riitti.

Liekorannan tapahtumaravintola oli kehitellyt herkulliset Kirjapäivä-leivokset, joiden päällisiä koristi vuoden 2023 teemakuva - kirjoista koottu ruusuke. Kirjapäivillä riitti hellettä ja Vammalan ammattikoulun tiloissa ja kirjateltassa oli ensimmäisenä tapahtumapäivänä hyvinkin lämmintä mutta sen sijaan Kirjapäivien ohjelmasali Vexve areenalla oli historiallisen viileä helteeseen nähden.

Väistötilat toivat järjestäjille paljon haasteita ja monia asioita jouduttiin miettimään uudella tavalla. Näistä huolimatta tapahtuma onnistui kokonaisuutena oikein hyvin. Kävijöitä oli taas samaan

tapaan kuin ennen koronavuosia. Iso kiitos kuuluu kaikille tapahtuman järjestämisessä mukana olleille toimijoille. Yhteistyöllä syntyy hyvä lopputulos.

toiminnanjohtaja Päivi Mäki-Kerttula