Budapest

Budapestin Kirjat kiertoon –kerho

Budapestin Kirjat kiertoon -kerho alkoi kokoontua syksyllä 2006 Budapestissa, Unkarissa. Suomalaisia asuu Budapestissa suhteellisen vähän, pari-kolmesataa. Kunnollista kirjastoa ei ole, eikä Budapestin kirjakaupoista saa suomenkielistä luettavaa, joten Kirjat Kiertoon -kerho elää alituisessa kotimaisen luettavan nälässä. Kirjoja kierrätettiin tuttujen kesken satunnaisesti ennenkin, mutta kerran päätettiin kokeilla, miten toimisi säännöllinen tapaaminen. Se osoittautui heti menestykseksi, ja sen jälkeen kerho on kokoontunut säännöllisesti kerran kuussa. Kerhon ydinjoukon muodostavat Unkarin suomalaiset -yhdistyksen aktiivit ja suurlähetystön työntekijät, mutta joukossa on kaikenikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia suomalaisia, tällä hetkellä myös yksi unkarilainen. – Akkakerhoksikin tätä voisi kutsua, mutta useimmiten saamme jonkin rohkean miehenkin mukaan.

Kirjat kiertoon -kerho kokoontuu kerran kuussa jonkun piiriläisen kotona. Ensin napostellaan jotain, juodaan lasilliset viiniä ja rupatellaan tärkeimmät pois alta. Ja sitten ryhdytään tositoimiin. Istutaan yleensä kirjaimellisesti piirissä ja edetään järjestyksessä. Kukin palauttaa ensin lukemansa kirjat tai pistää edelleen kiertämään ja esittelee sitten vapaasti sen kirjan, jonka on tuonut omasta kirjahyllystään – usein niitä on useampiakin. – Kirjoja voi huutaa vapaasti, mutta toimimme niin, ettei kukaan joudu lähtemään kotiin tyhjin käsin. Periaatteena ja käytäntönäkin on ollut, että kaikki saavat aukoa päätään vapaasti, sanoa kainostelematta mitä ajattelevat kirjoista. Mitään virallisia alustuksia emme pidä emmekä välttämättä yllä kovin syvällisiin analyyseihin, mutta usein saamme kuulla hyvin hersyviä näkemyksiä kirjoista – ja tietysti myös muista elämän alueista. Kerhon jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että kierrätyksen ansiosta lukuvalinnat ovat monipuolistuneet ja lukuharrastus saanut uutta tulta. Kokoukseen tulee yleensä noin 12-15 henkeä ja tilaisuus kestää noin 2,5-3 tuntia. Kokouksen lopuksi sovitaan seuraavan kokouksen aika ja kutsuja, ja kokouksesta muistutetaan vielä yhdistyksen sähköisessä viikkotiedotteessa. Suurin osa kiertävistä kirjoista on uudehkoa suomalaista kaunokirjallisuutta ja suomennettua kaunokirjallisuutta, mutta mukaan mahtuu myös englanninkielisiä herkkupaloja, tietokirjoja, muistelmia, lehtiä jne. Suomen Budapestin suurlähetystö tukee kierrätystä omalla Kirjat kiertoon -hyllyllään.

– Tärkeää kerhossa on ihan se otsikon kertoma juttu, että saadaan kirjat hyllyistä kiertoon ja lukuharrastus pysymään vireänä. Toisaalta vähintään yhtä tärkeää on hilpeä yhdessäolo, tutustuminen ja ajatusten vaihtaminen. Nämä kaksi yhdessä kantavat mainosti.

Piirin vetäjä on Outi Hassi tel. +36 20 472 6519, hassi(at)upcmail.hu

Hannover

Hannoverin Suomalaisen Seurakunnan kirjallisuuspiiri

on kokoontunut jo vuodesta 1982. Toiminta alkoi, kun yksi suomalainen henkilö kutsui kotiinsa ja ehdotti piirin perustamista. Jäsenet ovat suomea puhuvia, suomalaisia naisia. Kokoontuminen on kerran kuussa saksalaisen isäntäseurakunnan tiloissa. Kerran vuodessa järjestetään seminaari, lisäksi piiriläiset tekevät yhdessä retkiä. Tärkeätä toiminnassa on, että jäsenet pysyvät ajan tasalla suomen kielessä ja kirjallisuudessa.

Yhteystiedot: Anna-Maija Drews, p.0049-511-390 8370,amdrews(at)t.online.de, Hebbelstr. 17, 30177 Hannover (Deutschland).

Uppsala

Uppsalan suomalainen lukupiiri

Tapaamme noin kerran kuussa kaupunginkirjastossa, luemme vain suomalaista kirjallisuutta – ja haastamme siitä. Otamme vastaan vinkkejä!. Nykyiset kirjat ovat Viikilän Engelkirja ja Hämeen-Anttilan Helsinkitrilogia.  Olemme kaikki asuneet Ruotsissa kauan, joten ilman lukupiiriä kieli ruostuisi!

Yhteyshenkilö: Raija Hynninen, raija.hynninen(at)telia.com