Kemi

Lukulampun valossa

Kemin kaupunginkirjaston lukupiiri Lukulampun valossa kokoontuu talvikaudella noin kerran kuukaudessa. Piirissä keskustellaan kaunokirjallisuudesta, tietokirjallisuudesta ja musiikistakin. Vetäjinä toimivat kirjaston henkilökunnan edustajat.

Yhteyshenkilö on Hilkka Heikkinen, puhelinnumero 040 845 5793 ja sähköposti hilkka.heikkinen(at)kemi.fi

 

Rovaniemi

Kirjallisuuspiiri

Syksyllä 2000 on Rovaniemellä alkanut kokoontua Kirjallisuuspiiri. Toiminta alkoi, kun muutamat pitkäaikaiset työtoverit päättivät ensimmäisen jäädessä eläkkeelle jatkaa yhteydenpitoa yhteisen harrastuksen, lukemisen parissa. Ensimmäisessä kokoontumisessa oli viisi osanottajaa, joista kolme on edelleen mukana. Aktiivisista jäsenistä yksi matkustaa kokoontumisiin Rovaniemelle Kemistä ja toinen jopa Raahesta asti. Kaikki jäsenet ovat ”kypsässä iässä” olevia naisia. -Piiri on haluttu pitää sen kokoisena (7-8 henkeä), että mahdutaan saman pöydän ympärille. Joku on aina vuosien varrella syystä tai toisesta luopunut, ja tilalle on kutsuttu mukaan uusi jäsen, joka on yhteisesti arvioitu joukkoon sopivaksi.

Kirjallisuuspiiri kokoontuu 4-6 viikon välein yleensä samassa pienessä rauhallisessa ravintolassa, toisinaan myös vaihteeksi jonkun jäsenen kotona. Yksi pitää aina alustuksen edellisellä kerralla luettavaksi sovitusta kirjasta ja sen kirjoittajasta. Periaatteena on valita useimmille ennestään tuntematon kirja, joka toinen kerta kotimainen, joka toinen käännösromaani. Jokainen jäsen vuorollaan kertoo kirjasta oman mielipiteensä ja antaa sille pisteet asteikolla 1-5. Lisäksi syödään ja vähän juodaankin ja keskustellaan aina myös monista muista edellisen tapaamisen jälkeen luetuista kirjoista. Tietysti lisäksi vaihdetaan kuulumiset ja kommentoidaan tärkeimmät ajankohtaiset tapahtumat. Tähän mennessä on ehditty jo neljästi samalla juhlia jonkun jäsenen eläkkeelle pääsyä, minkä kunniaksi asianomainen on tarjonnut kaikille alkudrinkit.

– Kerhon tärkein anti on lukemisemme monipuolistuminen. Tuskin kukaan olisi ilman sitä ”löytänyt” kaikkia niitä kirjoja, joihin olemme tutustuneet. Tähän mennessä käsittelemiemme 64 kirjan kirjoittajat edustavat esim. 20 eri kansallisuutta. Toinen yhtä tärkeä asia on, että keskustelu avaa jokaiseen kirjaan aivan uusia näkökulmia. Ylimääräisessä rupattelussa saamme myös aina hyödyllisiä lukuvinkkejä. Eikä voi aliarvioida sitä henkistä virkistystä, minkä tällainen tutun samanhenkisen yhteisön säännöllinen tapaaminen antaa.

Yhteyshenkilö on Aira Vuoristo, p. 040 772 1103, aira.vuoristo(at)pp.inet.fi

 

Sodankylä

Ilsebillit

Lukupiiri on toiminut Sodankylässä pitkään, jo vuodesta 1979. Piiri sai alkunsa opettajanhuoneesta, kollegoiden kesken, jotka kutsuivat mukaan jäseniksi myös muita. Opettajia kiinnosti nimenomaan Kalevalan tuntemus. Nyt jäseninä on etupäässä eläkkeellä olevia opettajia. Kokoontuminen on noin kerran kuussa jäsenten kotona, illallisen merkeissä. Tärkeintä kokoontumisissa on kirjakeskustelut ja virkistäytyminen.

Lukupiirin kirjalista vuosikymmenien takaa on pyynnöstä saatavissa!

Piirin vetäjä on Saija Näsi, saija.nasi(at)pp.inet.fi