Länsi-Suomen lukupiirit

Harjavalta

Aamupäivän lukupiiri

Harjavallan kirjastossa toimii kirjaston seniorihankkeen osana aloittanut Aamupäivän lukupiiri. Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa kesätaukoa lukuun ottamatta. Kokoontumiset ovat kirjastossa (Myllykatu 1) yleensä kuukauden toisena keskiviikkona klo 9.30. Vaikka lukupiiri aloitettiin osana seniorihanketta, se on avoin kaikille halukkaille. Toiminta on vapaamuotoista, osallistua voi säännöllisesti tai satunnaisesti, läsnäolovelvoitetta ei ole.
Käsiteltävät kirjat valitaan yhdessä kutakin ”lukukautta” varten. Piirissä keskustellaan valitun kirjan pohjalta, mutta aiheesta poikkeamiset sallitaan!
Kokoontumis- ja kirjalistoja voi tiedustella kirjastosta.

Yhteystiedot: harjavallan.kirjasto (at) harjavalta.fi

 

Juupajoki

Juupajoen kirjaston lukupiiri

Juupajoen kirjaston lukupiiri on alkanut kokoontua vuonna 2004. Lukupiiri ideoitiin Juupajoen kirjaston järjestämän Aleksis Kiven -päivän keskusteluissa. Kaikki kirjoista kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.
Piiri kokoontuu Juupajoen kirjastossa kerran kuukaudessa. Tärkeää on uusien lukuideoiden saaminen.
Yhteystiedot: kirjasto (at) juupajoki.fi

 

 

Jyväskylä

Jyväskylän NMKY:n kirjapiirit

Kirjapiiri I on toiminut Jyväskylässä vuodesta 1969. Toiminta käynnistyi kirjallisuudesta kiinnostuneiden ja lukemista harrastavien NNKY -aktiivien aloitteesta. Piirin liittyminen ei edellytä NNKY:n jäsenyyttä. Kokoontuminen on kerran kuussa, syksyllä neljä ja keväällä viisi kertaa. Kirjavalinnat tehdään yhdessä. Tärkeintä kirjapiirissä on yhteinen keskustelu, kirjaan liittyvä pohdiskelu ja toisten tapaaminen.

Piiri kokoontuu joka kuukauden toinen maanantai klo 13. Piirin ohjaajina toimivat Mirja Knuuttila ja Sirkka Ruokokoski. Tiedustelut Jyväskylän NNKY:n toiminnanohjaajalta: jklnnky(at)elisanet.fi , 040 740 4472

 

Kirjapiiri II on kokoontunut vuodesta 1981 – kirjallisuudesta kiinnostuneiden toimesta. Piiri on avoin kaikille kirjallisuudesta ja lukemisesta kiinnostuneille. Kokoontuminen on joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 13. Tärkeätä on saada esiin kunkin osallistujan erilaiset mielipiteet ja lukukokemukset.

Piiriä ohjaa Pirjo- Liisa Sillgren, p.050 499 4376. Lisätietoja myös Jyväskylän NNKY:n toiminnanohjaajalta: jklnnky(at)elisanet.fi , 040 740 4472

 

 

Poikien kirjakerho

Poikien kirjakerhon nimellä kulkeva lukupiiri on kokoontunut jo syksystä 1986 Jyväskylässä. Piiriläiset koostuvat Jyväskylän Lyseon entisistä oppilaista, luokkatovereista, jotka palattuaan kotikonnuilleen halusivat yhteisille tapaamisilleen enemmän sisältöä ja keskusteltavaa. ”Aluksi yritimme pitäytyä eri ammattien edustajissa, mutta siinä on vähän lipsuttu.” Jäseneksi pääsee kutsuttuna. Tällä hetkellä piirin jäseniä ”poikia”, joita voinee kutsua jo mieheksi, on kahdeksan.

Kokoonnumme pääsääntöisesti toistemme luona vuorotellen, noin 8 kertaa vuodessa: jokaisella on yksi kokoontumisjärjestely ja tarjoiluvastuu. Edeltävässä kokouksessa kokoontumisen tuleva isäntä ehdottaa kolme kirjaa, joista yleensä yksi valitaan luettavaksi. ” Joku perehtyy teokseen vähän paremmin, jos kirjailija itse ei ole paikalla. Olemme kutsuneet kirjailijavieraita aika paljon ja olemme niitä myös helposti saaneet. Tilaisuus alkaa yleensä saunomisella.

Tärkeää poikien lukupiirissä on keskustelu yhteisestä aiheesta, johon jokainen on lukemalla perehtynyt. Olennaista on myös yhdessäolo, uudet ajatukset, hyvä ruoka ja juoma.

Piirin vetäjä: Juha Saltevo Juha.saltevo(at)ksshp.fi

 

Kokkola

Kanervan lukupiiri

Kanervan lukupiiri on toiminut v. 2010 lähtien ja kokoontuu kuukauden välein Kokkolan kirjastossa. Piiri on Kokkolan kirjaston ylläpitämä ja tarjoaa myös kahvit. Luettaviksi valitaan monenlaisia kirjoja. Kirjastojen kimppakuljetukset helpottavat kirjojen saantia tuntuvasti. Keskustelua ei rajata vain kirjaa koskevaksi vaan eletty elämä kuuluu myös osallistujien jutuista ja siitä oppii ihmeen paljon!

Yhteyshenkilö: Kanerva Peltoniemi, p. 045 6510468, kanerva.peltoniemi@gmail.com  
https://www.kokkola.fi/palvelut/kirjasto/fi_FI/kirjasto/

 

Kyröskoski

Kammarin runopiiri

Runopiiri on toiminut Hämeenkyrössä, Kyröskoskella vuodesta 1995. Toiminta on paikallisen Setlementin alaisen Koskikammarin vapaaehtoistoimintaa. Jäsenet ovat eläkeikäisiä runoista pitäviä Kammarin vapaaehtoisia. Kokoontuminen on joka kuun ensimmäisenä torstaina klo 12. Piirissä luetaan runoja vuorotellen, keskustellaan ja juodaan päiväkahvit.
Runopiirissä tärkeää on tutustuminen eri runoilijoiden teksteihin. Jokainen saa lukea itselleen tärkeitä runoja.

Piirin vetäjä on Inkeri Sutinen.

 

Laitila

Laitilan seudun seniorien lukupiiri

Luemme kotimaista proosaa, erityisesti kirjoja jotka koskettavat omaa aluetta. Kokoonnumme kerran kuukaudessa, ei kesällä. Lukupiiriläisiä on kymmenkunta.

Yhteyshenkilö:
Pirkko Perävainio, pirkko.peravainio (at) lailanet.fi

 

Luvia

Luvian Martat

Lukupiiri on perustettu syksyllä 2009. Siihen kuuluu lähinnä Luvian Marttojen jäseniä, mutta on avoin kaikille halukkaille. Aktiitivisia jäseniä on tällä hetkellä 13 henkeä. Luettavana on ollut kirjoja laidasta laitaan. Seuraava kirja valitaan aina edellisessä kokoontumisessa.

Yhteyshenkilö: Aho Terttu, terttu.aho(at)pp.inet.fi

 

Orivesi

n. 7 kääpiötä

Orivedellä on kokoontunut syksystä 2007 lukupiiri n. 7 kääpiötä. Ensimmäiseen kokoontumiseen kutsuttiin avoimesti paikallislehdessä, kirjaston nettisivuilla sekä ilmoituksilla kirjastossa, myös henkilökohtaisilla kutsuilla. Toiminnan aluksi keskusteltiin toimintatavoista, kuten kirjojen varauksista sekä valittiin luettavia kirjoja. Sitten toiminta muotoutui lähes itsekseen. Piiriimme ovat kaikki halukkaat tervetulleita. Tähän asti lukupiiristä on kuitenkin muodostunut aktiivisten eläkeikäisten lukupiiri.

Noin seitsemän kääpiötä kokoontuu joka kolmas maanantai kirjastossa sulkemisajan jälkeen. Keskustelu pyörii käsitellyn kirjan lukukokemuksissa, juonessa ja tarinassa, jonkin verran myös tekstissä (tekniikka, kerronta, ynnä muu sellainen). Suomalaisia teoksia peilataan usein myös historialliseen tilanteeseen, ulkomaisia luetaan ehkä enemmän kulttuurin kuvauksena. Toiminnassa tärkeää on keskustelu kirjoista, lukukokemuksen jakaminen ja sosiaalisuus.

Piirin vetäjä on Liisa Asiala, liisa.asiala(at)orivesi.fi

 

 

Pirkkala

Pirkkalan Nuolialan kirjaston lukupiiri

Lukupiiri aloitti toimintansa, kun kirjastonhoitaja pyysi Marja-Liisa Rusasta lukupiirin vetäjäksi tilaisuudessa, jossa hänet oli valittu vuoden 2008 lukijaksi Pirkkalassa. Jäseniä on kaikkiaan 10 henkilöä. Heidän ikähaitarinsa on 40 – 90 vuotta. Kokoonnumme kerran kuussa. Kotimainen ja ulkomainen kaunokirjallisuus on intohimomme. Keskustelu virtaa iloisesti, kehuen, inttäen, arvostellen kirjoja. Lukupiirin vetäjänä olen laatinut selotuksen käymistämme keskusteluista ja etsinyt taustatietoja kirjailijasta. Kopiot kirjoitelmasta jaetaan kaikille.

Piirin vetäjä: Marja-Liisa Rusanen, marja-liisa.rusanen(at)elisanet.fi

 

Pori

Liisan kirjallisuuspiiri

Porin vapaaehtoiskeskus Liisassa toimii Liisan kirjallisuuspiiri, jonka lukijat ovat lähinnä eläkeläisiä. Parhaimmillaan jopa puolet osallistujista on miehiä. Piiri kokoontuu perjantaisin klo 12-14. Periaate on se, että jokainen voi vuorollaan esitellä lukemiaan kirjoja. Puheenjohtajuus vaihtuu piiriläisten kesken. Toiminnassa tärkeää on sen rikkaus: olemme kaikki erilaisia, meillä on hauskaa ja toisten mielipiteet hyväksytään.

Vetäjänä toimii Nina tai Irmeli Puusaari, Hannele Laaksonen tai Auli Hankikorpi

 

Pihlavan kirjanystävät

Pihlavan kirjanystävät aloittivat toimintansa syksyllä 2007 Porissa. Lukupiiriin ovat tervetulleita kaikki lukemisesta kiinnostuneet ihmiset. Jäsenet ovat iältään 30 – 70 vuotiaita. Kerrallaan osallistujia on paikalla 4 – 15 henkilöä. Keskustelut ovat olleet  mielenkiintoisia, kun eri-ikäiset naiset ovat löytäneet kirjoista hyvinkin erilaisia näkökulmia. Nimenomaan naiset, sillä tähän  mennessä piiriin on saatu vain kerran mies. Lukupiiriin olisi myös miehinen näkökulma tervetullut.

Lukupiiri toimii hieman eri tavalla kuin toiset piirit, sillä Pihlavan kirjanystävien lukupiirissä osanottajat ovat esitelleet  lukemansa kirjan, joka on ollut tähän mennessä esimerkiksi klassikkoromaani, nykykirjallisuutta, tietokirjallisuutta, sarjakuvaa  tai vaikkapa lapsuuden unohtumaton lukuelämys. Yhteistä kirjaa ei ole luettu eikä käsitelty vaan lukupiirin tarkoitus on jakaa  lukuvinkkejä. Ehkä vielä joskus luetaan joku yhdessä sovittu teos.

Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa Pihlavan kirjastossa maanatai- tai keskiviikkoiltaisin syksystä kevääseen. Kesäkuukaudet  pidetään lomaa. Toiminnassa on tärkeää kirjakokemusten ja lukuvinkkien vaihtaminen, kirjojen maailmaan sukeltaminen yhdessä muiden kanssa. Yksinäisestä harrastuksesta voi tehdä myös sosiaalisen tapahtuman.

Piirin vetäjät: Satu Mattila-Laine, satu.mattila(at)pori.fi ja Birgitta Koski, birgitta.koski(at)pori.fi, puh. Pihlavan
kirjasto 02 621 5886

 

Punkalaidun

Lukuplikat

Lukuplikat on punkalaitumelainen lukupiiri, joka on saanut alkunsa vuonna 2008. Yksi nykyisistä jäsenistä ehdotti tuttavapiirissään lukupiirin perustamista ja sanan levittyä jäsenet toivat mukanaan uusia jäseniä. Lukuplikat ovat keski-ikäisiä naisia, joille lukeminen on mieluisa harrastus ja kirjoista (sekä elämästä) puhuminen tärkeää. He kokoontuvat kerran kuussa vuorotellen kunkin jäsenen kotona ja keskustelevat luetusta kirjasta. Toiminnassa on tärkeää ajatusten jakaminen, uusien ystävyyssuhteiden syntyminen, ja naisenergian vahvistaminen.

Piirin vetäjä: Virpi Nieminen, Puh. 050-3246764, virpi.nieminen (at) punkalaidun.fi

 

Punkalaitumen kirjaston lukupiiri työikäisille

Vuoden 2015 alussa startannut lukupiiri kokoontuu perjantai-iltaisin. Tapaamme talvikaudella noin kerran kuukaudessa.
Kirjaston yhteystiedot: 040 1382325 / punkalaidun.kirjasto(at)punkalaidun.fi

 

 

Pälkäne

Pälkäneen kirjapiiri

Kirjapiirin toiminta alkoi kesäisen Kirjateltan tiimoilta vuonna 1999 syksyllä. Osa jäsenistä on ollut mukana alusta asti, vuosien varrella tulee aina jokunen uusi. Jäsenet ovat suurelta osin eläkkeellä, mutta mukana on myös työssäkäyviä, joita nyt viisi jäsenistä. Tällä hetkellä jäsenistä kaksi on miestä ja loput naisia. Aktiivisia piiriläisiä on yhteensä 15. Kirjapiiri kokoontuu noin kerran kuussa Pälkäneen kirjastossa. Luetaan yhteinen teos, jota käsitellään n. 1 ½ tuntia.

Yhteisöllisyys ja yhteisten kokemusten jakaminen ja keskustelu on tärkeää. Samoin tärkeitä ovat monenlaiset muut yhteishankkeet mm. Ystäväkirjapiiri Tallinnan Nõmmella, jonka kanssa monenlaista kulttuurivaihtoa vuosittain. Paljon mahtuu toimintaamme hienoja asioita ja elämyksiä, kuten myös kesäinen kirjateltta Pälkäne-viikolla, kirjailijavierailut ym.

Piirin vetäjä on FM Kaija Turunen, Pälkäneen nuoriso-kulttuurisihteeri, p.(03)5791235 tai 040 528 3466

Pulinakirjasto

Pälkäneellä on kokoontunut syksystä 2008 lukupiiri nimeltään Pulinakirjasto. Lukemiskokemusten jakamiseen liittyvä pulinakulttuuri vetäjän tuttavapiirissä innosti aloittamaan. – Tervetuloa kirjojen lukijat ja lukemisen aloittamista harkitsevat – piiri on siis avoin aivan kaikille. Suurin osa porukasta varsin paljon lukevia.

”Toisten kuunteleminen on yhtä arvokasta kuin pälättäminen – näissä tapaamisissa on lupa istua aivan hiljaakin” – tämä on osoittautunut hyväksi asiaksi, monet tulijat nauttivat siitä, kun voivat luottaa tähän annettuun lupaukseen. Pulinakirjasto kokoontuu joka kuukauden 1. keskiviikko 17.30 -18.30 tai kauemmin. Esillä on vetäjän tai jonkun toisen valmistelema aihe, esimerkiksi elämäkerrat. Niistä puhutaan ja kokemuksia vertaillaan. Pulinakirjastossa tulee aina esiin myös runsaasti vapaasti poukkivaa kirjavinkkailua, jossa pulinointia luotsaa vetäjä. -Tarkoitus on häivyttää vetäjän merkitystä, synnyttää niin runsasta ja sähäkkää pulinaa, että vetäjää tarvitaan lähinnä puheenvuorojen jakajaksi. Toiminnassa tärkeätä on rentous, epäakateemisuus, kirjallisuuden eri genrejen tasa-arvoisuus. Kirjavinkkailun hedelmät ovat myös antoisia itse kullekin – Pälkäneen kirjaston uutuushyllyn tosi hyvästä tarjonnasta on mukava keskustella.

Piirin vetäjä on Seija Holma, p.050 330 2070, 03 2178 269 seija.holma(at)ttt-teatteri.fi

 

Rauma

Lukutoukat

Lukutoukkien toiminta Raumalla alkoi senioriopettajan ehdotuksesta: hän toivoi että kirjallisuudesta kiinnostuneet alkaisivat kokoontua yhteen. Kaikki jäsenet ovat eläkkeellä olevia opettajia. Lukutoukat onkin Rauman senioriopettajien alaryhmä; kaikki jäsenet ovat eläkkeellä olevia opettajia.

Kokoontuminen on kerran kuukaudessa. Keskustellaan ”kotiläksynä” olleesta kirjasta, jonka lisäksi luemme tilaisuudessa jotain teosta ääneen. Tärkeää tapaamisissa on kirjallisuudesta keskustelu muiden harrastajien kanssa. Rauman Seudun senioriopettajat ry:n, jonka alaisuudessa Lukutoukat toimivat, puheenjohtaja on Eija Salmi, em.salmi(at)dnainternet.net.

Yhteyshenkilö: Pirkko Metsäkallas p.metsakallas(at)suomi24.fi tai pmetsakallas(at)luukku.com

 

 

Sahalahti

Sahalahden kirjan ystävien lukupiiri

Lukupiirin toiminta alkoi 1995. Alku toiminta tapahtui kirjaston liepeillä: yhdistys halusi tukea kirjaston toimintaa, kun kirjaston tavoitteena oli kehittyä kuntalaisten ”olohuoneeksi”. Jäseniä yhdistää lukuharrastus. Iältään jäseniä on kuudelta eri vuosikymmeneltä, eri ammattiryhmistä, sinkkuja ja perheellisiä. Toimintaan voi tulla mukaan kuka tahansa kiinnostunut, kokoontumisista ilmoitellaan paikallislehdessä.

Yhdistyksellä on kirjallisuuspiirejä parin kuukauden välein. Lisäksi järjestetään yleisölle suunnattuja tapahtumia kirjastolla, tehdään teatteri- ym. kulttuuriretkiä, leikitään roolileikkejä ja niin edelleen. – Olemme kirjoittaneet myös jatkodekkarin. Periaatteessa mikään inhimillinen ei ole meille vierasta. Meille tärkeää on iloinen yhdessäolo ja sosiaalinen pääoma, jota pakoton harrastustoiminta kasvattaa.

Kirjallisuuspiirillä ei ole erityistä vetäjää. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Suvi Puronen, yhteyshenkilö on Seppo Rinne, p.0400 925602, seppo.rinne(at)aikk.fi

 

Sastamala

Sastamalan pääkirjaston lukupiiri

Keskusteluja kirjallisuudesta kerran kuussa. Aiheet ja kokoontumispäivät sovitaan piirissä. Kohtaamispaikkana kirjasto tarjoaa runsaasti virikkeitä keskustelulle. Lukupiiri on osa Sastamalan Opiston järjestämää toimintaa vuoden 2009 alusta saakka.

Yhteyshenkilö: Sirkka-Liisa Piirainen, sähköposti sirkkaliisa.piirainen(at)gmail.com

 

Vammalan Kehrääjät

Lukupiiri on kokoontunut Vammalassa (Sastamalassa) jo noin kymmenen vuotta. Toiminta lähti käyntiin, kun kaksi henkilöä mietti sopivia kumppaneita lukupiiriläisiksi – nyt jäseninä on seitsemän 60-70 -vuotiasta naista. Piiriläiset kokoontuvat toistensa kodeissa kerran kuussa. Tärkeintä toiminnassa on pohdinta ja yhdessäolo.

Piirin vetäjä: Pirkko Lahtinen, pirkko.lahtinen(at)kopteri.net

 

Seinäjoki

Kirjavinkkipiiri

Kirjavinkkipiiri on alkanut kokoontua 2008 Seinäjoella. Toiminta alkoi vähitellen: kirjastossa on vinkattu kirjoista aikuisille vuosien mittaan silloin tällöin, mutta nyt haluttiin kokeilla säännöllistä kokoontumista, enemmän keskustelumuotoisena kuin pelkästään kirjojen esittelynä. Piiriin voi tulla kuka vain, joka on kiinnostunut kirjoista. Kokoontumiset ovat kirjastossa. Kerrallaan on aina mukana 2 kirjaston työntekijää, jotka ovat valinneet esiteltäviä kirjoja, mutta myös kaikki osallistujat voivat kertoa haluamistaan kirjoista. Toiminnassa tärkeää on, että saa välittää ja vaihtaa lukukokemuksia.

Piirin vetäjä on Hannele Puhtimäki, p.(06) 4162318, hannele.puhtimaki(at)seinajoki.fi

 

 

Säynätsalo

Kirjalliset illat

Toiminta alkoi syyskuussa 2008, kun vetäjä laittoi ilmoituksen kirjastoon. Lukupiiriin ovat kaikki kirjallisuuden ystävät tervetulleita. He kokoontuvat kaksi kertaa kuukaudessa paikallisessa ”kotikahvilassa” illalla. Jokainen jäsen saa vaikuttaa siihen, mitä kirjoja käsitellään.

Yhteyshenkilö: Arja Fried, Puh. 040-5368950, arja.frie (at) matthiasfried.fi

 

Tampere

Antonio Gramsci-lukupiiri

Lukupiiri aloitti toimintansa alkuvuonna 2008 Tampereella, kun porukka yliopisto-opiskelijoita halusi opiskella yhdessä jotain yleissivistävää ja vihjaisi kiinnostuksestaan professori Mikko Lahtiselle, kuka lähti hommaan mukaan ja suositteli filosofi-poliitikko-lehtimies Antonio Gramscin monitieteisiä ja filosofisia Vankilavihkoja yhdessä luettaviksi

Piirissä kokoontuu enimmäkseen opiskelijoita, mutta poikkeuksiakin löytyy. Lukupiiri ei tunne oppialarajoja. Kokoonnumme kerran viikossa luettuamme sovitun alueen ja jokainen pitää vuorollaan alustuksen sovitusta alueesta itselleen sopivalla tavalla esitelleen esim. mieleensä nousseita kysymyksiä tai tulkintoja aiheesta. Tämän jälkeen vapaata keskustelua.

Toiminnassa tärkeää on monipuolisen näkemyksen kehittyminen omaan ajatteluun ja tieteellisyyteen. Ideoiden solidaarinen kehittely ja omien ajatusten ja näkemysten asettaminen kritiikin alle o oleellista. Hauskanpito, oppialarajat ylittävä rehellinen kiinnostus ajattelua ja filosofiaa kohtaan on hienoa.

Yhteystiedot: Professori Mikko Lahtinen sekä Olli Herranen, p. 0400 510 684, olli.herranen(at)uta.fi

 

Bokcirkeln på svenska

Lukupiirissä tapaavat kuusi suomenkielistä naista Tampereelta ja Ylöjärveltä. He lukevat ja keskustelevat kirjoista på svenska kerran kuukaudessa kahvi- ja teekupin ääressä. Lukupiiri on perustettu syksyllä 2015.
Yhteyshenkilö: Tarja Rintakoski, tarja.rintakoski (at) kolumbus.fi, puh. 040 764 4049

 

Tampereen Veikko Huovinen -lukupiiri

Paikka on Metson (Tampereen pääkirjasto) alakerrassa sijaitseva Henkilökunnan lukusali. Kokoontuminen noin kerran kuukaudessa, mutta lukemiselle on rauhoitettu joulutauko sekä reilun kolmen kuukauden kesätauko . Tauot merkitsevät sitä, että vuodessa keskusteluiltoja kertynee vain 7-8.

Yhteyden Tampereenkin piiriin saa osoitteesta: veikkohuovinenseura(at)sotkamo.net

 

Kirjallisuuspiiri

Tampereella toimii edelleen toukokuussa 1990 perustettu, Kirjallisuuspiiri tai vain lyhyesti Piiri, kuten jäsenet sitä nimittävät. – Piirin yhdistävä tekijä oli venäjää lukevat lapsemme. Vietimme silloin perinteistä Venäjän lukijoiden vanhempainyhdistyksen kevätjuhlaa ja siellä eroava puheenjohtaja halusi, että voisimme edelleen tavata jossain muodossa, ja ehdotti piirin perustamista. Jäseniä on ollut koko ajan noin 16, eli kahdeksan pariskuntaa, siis naisia ja miehiä on yhtä paljon. Kaksi pariskuntaa on jäänyt pois ja yksi tullut tilalle. Kaikki piirin jäsenet mahtuvat iältään kymmenen vuoden sisälle; tänä vuonna nuorin on 56- ja vanhin 66-vuotias.

95. kokoontumisemme oli Vammalassa 2008. Teemaan liittyen kirja oli Mika Waltarin Mikael Hakim.

– Tapaamme paljon muissakin, kuin kirjallisuuden merkeissä. Meistä on tullut yhtä isoa perhettä, jossa jaamme kaiken hauskan, kuin myös surut keskenämme. Olemme tehneet yhdessä kaksi ulkomaanmatkaa, käyneet teattereissa, konserteissa, toistemme syntymäpäivä- ja muissa perhejuhlissa. Usein sovimme tapaamisia myös erilaisiin kiinnostaviin tapahtumiin kaupungilla.

– Meillä on ollut erityisen mielenkiintoisia kirjallisuusiltoja silloin, kun olemme saaneet alustajaksi itse kirjailijan, tai kirjaan liittyvä asiantuntijan, kuten esim. Antti Eskola, Jyrki Iivonen, Maj-Lis Pitkänen, Hannu Paronen, Jaan Kaplinski, Mauri Paasilinna ja Heikki Mäki-Kulmala.

– Kokoonnumme vuorotellen jokaisen pariskunnan kotona. Kesäisin on piirejä jäsenten mökeilläkin, joissa toiset osallistuvat klapitalkoisiin ulkona ja toiset auttavat emäntää keittiössä, saunomme ja vietämme koko viikonlopun rattoisasti yhdessä. Erään kesän mökkipiirissä oli sotilasteltta kamiinoineen vieraiden nukkumapaikkana. Yö oli sen verran viileä, että jaoimme oikein kipinämikkovuorot, että pysyimme lämpiminä.

– Alkuun piiri toimi nyyttikestiperiaatteella, joissa juotiin kahvit ja ehkä myöhemmin illalla jotain suolapalaa. Nyyttikestejä piirit ovat edelleen, mutta isäntäperhe laittaa ruuan ja saa toivoa, mitä kenenkin ”nyytti”, viinipullon lisäksi, sisältää. Useimmin toivotaan kahvipullaa ja iltapalatarvikkeita: juustoja, keksejä, hedelmiä…

– Osallistuminen piirin tapaamisiin on miltei 100%:sta. Seuraavan piirin ajankohdasta päätetään vasta, kun löydetään kaikille sopiva päivä, eikä pois jäädä ilman tosi pätevää syytä.

Yhteyshenkilö: Sirkka Katajisto, p.040 744 7504, orvokki45(at)gmail.com

 

Nationalismi-lukupiiri

Lukupiiri on kokoontunut Tampereella, sosiologian ja sosiaalipsykologian laitoksella 12.9.2008 lähtien. Idea lukupiiristä syntyi lukuvuoden 2007-2008 ensimmäisessä periodissa järjestetyllä Asioiden kansallinen järjestys -luentosarjalla. Idea konkretisoitui kuitenkin vasta lukuvuoden 2008-2009 alusta saakka. Toimintaan pääsee mukaan kuka tahansa nationalismista kiinnostunut. Käytännössä lukupiiriin osallistuvat ovat joko sosiologian, kansainvälisen politiikan tai historian opiskelijoita. – Kokoonnumme kerran viikossa kahden tunnin mittaiseen istuntoon, jossa käymme läpi ko. kerralle luetun tekstin. Pidämme tammikuussa tästä käytännöstä poiketen myös erillisen Paolo Virno -päivän, jossa käsittelemme yhden päivänä aikana Paolo Virnon Väen kieliopin. Yksi lukupiirin jäsenistä toimii alustajana luetusta tekstistä ja yksi toimii pöytäkirjanpitäjänä, joka kirjaa ylös tekstin ja alustuksen pohjalta syntyneen keskustelun. Mikäli kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu, yhteyttä muihin lukupiireihin/aiheesta kiinnostuneisiin olisi tarkoitus pitää myös erikseen järjestettävän seminaarin muodossa. Toiminnassa on osallistujien omasta mielenkiinnosta riippuen vain taivas rajana.

Tärkeätä on lukupiirin omaehtoisuus ja se, että lukupiiriin osallistuvat toimintaan enemmän mielenkiinnosta itse aiheeseen kuin mielenkiinnosta opintopisteisiin.

Piirin vetäjä: Antti Ronkainen, p.040 776 4204, antti.ronkainen(at)uta.fi

Hellahuone

Lukupiiri Hellahuone aloitti kokoontumiset 1994 Helsingissä. Toiminnan saattoi käyntiin kiinnostus kirjoihin ja jaksamiseen. Kaksi ystävystä kokosi lukupiirin ystävistään. Piirin laajentamista ei ole ajateltu tehdä, vaikka silloin tällöin tulee kyselyjä päästä mukaan. Kokoontumiset ovat keskimäärin kerran puolessatoista kuukaudessa, yleensä jäsenten kodeissa. Ennen kokoontumista hellahuonelaiset sopivat yhdessä luettavan kirjan. Välillä toimitaan niin, että joku viidestä jäsenestä valitsee kirjan. Hellahuoneen lukupiiri alkaa kulloinkin tunnelmakierroksella, jotta ystävysten kuulumiset saadaan kerrottua. Sen jälkeen on ”tila” kirjalle. Tärkeää Hellahuoneessa on sitoutuminen lukupiiriin, sekä kirjallisuuteen tutustuminen ja keskustelut kirjan kautta. Usein käydyt keskustelut polveilevat hyvin henkilökohtaisiksikin.

Aiemmin toimipaikkana oli Helsinki mutta nykyisin ensisijaisesti Tampere, koska jäseniä on muuttanut Tampereen suuntaan.

Piirin vetäjä ja yhteystiedot. Hellahuoneella ei ole vetäjää, mutta toinen perustajajäsen ja yhteyshenkilö on Ulla-Leena Alppi, ula.alppi (at) gmail.com

Sampolan kirjaston lukupiiri

Toiminta alkoi vuonna 2004, kun TYT: iin kuuluvassa ikäihmisten yliopistossa toiminut kirjallisuusseminaari lopetettiin. Osa osallistujista perusti oman kirjallisuuspiirin, johon kutsuttiin lisää jäseniä. Piiriin kuuluvat ovat eläkkeellä olevia, koulutettuja naisia eri aloilta. Osallistujat kutsutaan lukupiiriin. Lukupiiri kokoontuu itseohjautuvasti kirjaston neuvotteluhuoneessa joka toinen viikko 2 tuntia kerrallaan ilman tarjoilua. Vuodessa kokoontumisia on yhteensä 15 kertaa. Piiriläiset tekevät suunnitelman aiheesta ja kirjoista lukukaudeksi kerrallaan. Jokainen vuorotellen alustaa yhden kirjan. Kaikki lukevat sovitut kirjat. Keskustelu lukukokemuksesta on tärkeää.

Yhteyshenkilö: Tiina Liukkonen. tstliukkonen (at) gmail.com

 

 

Turku

Aurora

Turussa on jo vuodesta 2001 toiminut kahdeksan naisen kirjakerho, Aurora, Sen jäseniä yhdistää elämän kestänyt rakkaus kirjojen maailmaan. Iältään auroralaiset ovat seitsemänkymmenen molemmin puolin, nykyisin eläkeläisiä. Suurin osa on ammatiltaan opettajia, moni on nimenomaan kielten opettaja, joukossa on myös arkkitehti ja lääkäri. Aurora kokoontuu kerran kuussa paikallisessa kahvilassa. Parin viimeisen vuoden ajan auroralaiset ovat viihtyneet lukupiirissään Aurajoen rannalla Café Artissa. Käytännöksi on muodostunut pitää kirjaluetteloa, johon kukin saa antaa ehdotuksia. Kaikilla jäsenillä on oikeus esittää myös vastalause listaan ehdotetulle kirjalle. Syys- ja kevät kauden alussa jokainen valitsee luettaviin kirjoihin oman ehdokkaansa. Myös kirjaluettelon ulkopuolelta saa tehdä valinnan.

Vuosien varrella auroralaiset ovat lukeneet sekä klassikoita että uunituoretta nykykirjallisuutta. Vuonna 2005 ryhmä äänesti kaikista siihen mennessä lukemistaan kirjoista suosikkinsa. Kärkeen sijoittuivat Zadie Smithin Valkoiset hampaat ja Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan.

Kirjapiiri Auroran toimintakertomus vv. 2001-2007 on saatavissa.

Yhteyshenkilö: kirsti.wiik(at)pp.inet.fi

 

Kirjallisuuden luontokäsitykset -lukupiiri

Lukupiiri, jossa käsitellään kirjallisuuden luontokäsityksiä on toiminut keväästä 2006 Turussa. Toiminta sai kimmokkeensa Helsingin vastaavasta lukupiiristä. Osallistuminen on avointa kaikille, pääosin osallistujat ovat nuoria koulutettuja kaupunkilaisia. Kokoontuminen on kerran kuussa. Sen lisäksi harrastetaan kommentointia ja ideointia sähköpostissa sekä ajoittain myös blogissa osoiteessa
http://kirjallisuusturku.blogspot.com/.

Toiminnassa tärkeätä on säännöllisyys, valmistellut alustukset ja tiedotus.

Yhteystiedot: Tea Tönnov, tea.tonnov(at)dodo.org, 044 5269073 http://www.dodo.org

 

Fredrikan keittiö

Lukupiiri Fredrikan keittiön nimi tulee F.Runebergista, joka joutui naisystäviensä kanssa kokoontumaan keittiössä, kun miehet keskustelivat salongin puolella yhteiskunnallisista aiheista. Turkulainen piiri on kokoontunut Keväästä 2008 alkaen. Idea oli kirjailija Emma Puikkosen ja Vilja-Tuulia Huotarinen kokosi väen. Jäsenet ovat kirjailijoita ja kirjoittajia, ihmisiä, jotka eivät alun perin kaikki tunteneet hyvin toisiaan. Nyt mukana Seita Parkkola, Niina Repo, Pauliina Honkanen, V-T Huotarinen, Emma Puikkonen; mutta listaan voi tulla lisää tänäkin syksynä, ja kaikki eivät pääse mukaan joka kerta muutenkaan. Fredrikan keittiö kokoontuu kerran kuukaudessa, usein sunnuntaisin alkuillasta. Fredrikan keittiössä tärkeää on pitkä ja polveileva keskustelu kirjasta, kirjailijasta, kirjallisuudesta ja yhteiskunnasta. Pysymme pitkään aiheessa, ei rupatella juurikaan muuta. Sen sijaan kirjasta itsestään herää sellaisia aiheita, joiden myötä piiriläiset puhuvat myös paljon omista ajatuksistaan ja tuntemuksistaan, avoimuus onkin tilaisuuksissa läsnä ja tapaamiset ovat hersyvän hauskoja, rehellisiä, pohdiskelevia. Lukupiirin kirjoissa keskitytään aiheiden lisäksi vahvasti kieleen ja ns. sisaruskirjallisuuteen eli mietitään, mitä muuta vastaavaa on kirjoitettu, pohditaan historiaa.

Yhteyshenkilö: Vilja-Tuulia Huotarinen, viljatuu(at)gmail.com, 050 466 20 77

 

 

Veteli

Kansalaisopiston lukupiiri

Lukupiiri on toiminut 2008 syksystä lähtien ja kokoontuu 3 viikon välein Vetelin kirjastossa. Luettavat kirjat valitaan tyyliin ”antaa kaikkien kukkien kukkia”. Kirjastojen kimppakuljetukset helpottavat kirjojen saantia paljon. Piiriimme kuuluu monen ikäisiä. Keskustelua ei rajata vain kirjaa koskevaksi vaan eletty elämä kuuluu myös osallistujien jutuista…ja siitä oppii ihmeen paljon!
Luetut kirjat löytyvät täältä: http://www.veteli.fi/kirjasto/avoinna.htm

Yhteyshenkilö: Kanerva Peltoniemi, p. 045 6510468, kanerva.peltoniemi(at)gmail.com

 

 

Yläne

Lukupiiri

Yläneen kirjallisuuspiiri on toiminut jo vuodesta 1985. Pari innokasta lukijaa ja kansalaisopiston rehtori aloittivat piirin. Jäsenet ovat pääosin eläkkeellä olevia naisia, mutta kaikki aikuiset ovat tervetulleita mukaan. Kokoontuminen on kerran kuussa,joka toinen maanantai kirjastossa. Toiminnassa tärkeätä on kirjallisuuden ja lukemisen merkityksen eteenpäin vieminen.

Yhteyshenkilö: pirkko.lahti(at)poytya.fi

 

 

Ähtäri

Ähtärin kirjallisuuspiiri

Lakeudenportin kansalaisopiston Ähtärin kirjallisuuspiiri alkoi kokoontua 1992 Ähtärissä. Toiminta käynnistyi kansalaisopiston rehtorin aloitteesta. Piiri kokoontuu päivällä ja on kohdistettu ennen kaikkea eläkeläisille, mutta myös muut voivat tulla mukaan, jos ajankohta sopii. Jäseninä on tällä hetkellä 11 naista ja yksi mies. Kokoontuminen on joka toinen viikko keskiviikkona klo 13- 14.30 – kuusi kertaa syyslukukaudella ja kuusi kertaa kevätlukukaudella.

Ähtärin piiriläisille tärkeää on keskustelu kirjoista, koska lukukokemuksia ei vaihdeta muuten niin herkästi. Keskustelut lipsahtelevat toki välillä pois kirjasta, mutta kirjoihinhan voi peilata myös omia elämänkokemuksiaan.

Piirin vetäjä on Hannele Halttunen p.0400 709 382, hannele.halttunen(at)ahtari.fi

 

Kirjapiiri

Tervetuloa mukaan keskustelemaan kirjoista, lukemisesta, lukukokemuksista Pirkanlinnan Pykäläpajaan. Kirjapiiri kokoontuu tiistaisin klo 19, noin kerran kuukaudessa. Aiheista ja teemoista sovitaan yhdessä.

Lisätietoja Sirpa Mannismäeltä: 0400-941 956 tai sirpa.mannismaki(at)netti.fi

 

 

 

 

Taidot

Lähetetty

26.08.2019