Etelä-Suomen lukupiirit

Hausjärvi

Kirjamaailman ilmiöt

Kirjamaailman ilmiöt -kurssi kuuluu Hausjärven kansalaisopiston ohjelmaan, jatkuen taas syksyllä. Ryhmä kokoontuu kerran kuussa luettuaan yhdessä sovitun kirjan.
Luemme kotimaisia kertojia, runoja ja tietokirjoja, jotka ovat tavalla tai toisella aikamme ilmiöitä tai ilmiöistä kertovia. Vilkkaita keskusteluja on käyty muun muassa maahanmuuttajista, talouselämästä, uusioperheistä, erilaisista harrastuksista…emme kaihda politiikkaakaan. Tietenkin kuolema ja rakkaus ja ihmissuhteet ovat teemoina usein keskeisiä.
Ryhmässä on ollut vajaat kymmenen henkilöä, jolloin jokaisella on aikaa puhua. Kerran lukuvuodessa, joskus kaksikin, kukin saa esitellä muille valitsemansa kirjan tietystä teemasta, viimeksi sellainen oli ”Kaunein kirja”.
Ryhmän opettajana olen toiminut minä, Outi Uotila, ammatiltani toimittaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja.

Sähköpostiosoite: outi.uotila(at)netti.fi, puhelinnumero: 050 4389212

 

Hämeenlinna

Hämeenlinnan Veteraaniopettajat ry:n lukupiiri

Lukupiiri on kokoontunut jo syksystä 2003 Hämeenlinnassa. Toiminta alkoi vuosikokouksessa vuonna.2003 tehdystä ehdotuksesta. Jäsenet ovat eläkkeellä olevia opettajia eri koulumuodoista ja eri asteilta. Kokoontuminen on kerran kuussa kaupunginkirjastossa. Tärkeätä lukupiirissä on keskustelu ja mielipiteiden vaihto aikaisemmin yhdessä luettavaksi sovitun kirjan pohjalta.

Piirin vetäjä on Leena Mustonen Poltinahontie 44, 13130 Hämeenlinna, p.(03) 6828533 ja 040 703 2738

 

Espoo

Kirjapiiri

Espoossa on kokoontunut lukupiiri 21.5.2003 alkaen, joka puhuttelee itseään kirjapiiriksi, muuta nimeä ei ole vielä keksitty. Toiminta alkoi kolmen pitkäaikaisen ystävän kesken; jotka tunsivat toisensa Turun yliopistolta, jossa olivat aloittaneet opinnot ruotsin laitoksella vuonna 1992. Mutkien kautta kaikki kolme ystävystä ovat päätyneet Espooseen ryhtyneet kieltenopettajaksi. Ensimmäiset puoli vuotta tapaamiset olivat lähinnä päiväsaikaan jäsenten kodeissa luona, koska kahdella osallistujalla oli pienet vauvat. Myöhemmin kirjapiiri alkoi tavata lähinnä Ison Omenan kahviloissa. – Me olemme olleet hyvin avoimia ja toivottaneet kaikki kirjoista ja lukemisesta kiinnostuneet ystävämme / työkaverimme mukaan, joilla myös sattuu olemaan vähän ylimääräistä aikaa, vaikka aika tuntuu olevan kiireisillä espoolaisilla akateemisilla, uraa tekevillä äideillä kortilla. Kiinnostuneita osallistujaehdokkaita olisi enemmänkin, mutta käytännössä he eivät onnistu pääsemään paikalle.

Kokoonpano on muuttunut vuosien varrella. Siitä on eronnut ainoastaan kaksi naista paikkakunnalta muuton vuoksi. Lisää jäseniä on tullut, ystäviä ja työkavereita. Nyt jäseniä on 9. – Ideaali on, että kirjapiirimme on aika iso, sillä silloin saamme treffit aikaan, vaikka noin puolet olisivatkin poissa. Olemme samalla kartoittaneet Espoon eri ravintoloita ja kahviloita. Olemme yhden ainokaisen kerran tavanneet Helsingissä: kirjapiirimme 1-vuotisjuhlien merkeissä kävimme syömässä Maithaissa. Olemme käyneet Omenan kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi Peshawarissa, Curry Palacessa, Basessa, Cafe Merenneidossa, Haukilahden paviljongissa, Tapiolan Stokkan kahviloissa, mutta olemme todenneet, että yksinkertaisinta on käydä Omenassa – yhteisessä olohuoneessamme – jossa lapset saa kätevästi hoidatettua lastenhuoneessa – Lastenpisteessä.

– Edelleen tapaamme Espoossa ja kartoitamme kivoja kahviloita ja ravintoloita, joita – ihme kyllä – on vielä ollut kartoittamatta. Uusia kohteita on ollut Sello Rexin italialainen La Fermata, Hotelli Meripuiston iltaravintola Aalto, Ravintola Ranta Otaniemessä. Siinä missä eräänä talvena suosikkipaikka on ollut kauppakeskus Iso Omena, niin viime talvena se oli Tapiolan Stokkan kahvila-ravintola Tempo. Yhden kerran olemme olleet yhden jäsenen kotona, mutta se oli poikkeustapaus, hänellä oli silloin pienet koiravauvat, joita ei voinut jättää yksin kotiin.

– Tyypillistä kirjapiirillemme on, että harvoin kaikki ovat lukeneet kirjaa loppuun, mutta silti tullaan tapaamiseen, jos vain suinkin kyetään. Olemme kirjapiirimme päiväkirjan etulehdelle liittäneetkin Viivi ja Wagner –sarjakuvan, jossa Wager toteaa: ”Saan lyhennettyjä kirjallisuusklassikoita tekstiviesteinä kännykkään. Lukaisin juuri ”Anna Kareninan”. Siinä oli kolme riviä. Kas, ”Odysseia”. Aijai, _viisi_ riviä! Taitaa jäädä kesken.” Koska meitä on yhdistänyt muukin kuin vain yhteisesti luetut kirjat, ei kirjat ja kirjakeskustelut ole ainoa syy tulla treffeille. Olemme pyrkineet tapaamaan kerran kuussa.

– Kirjojen suhteen meillä ei ole systemaattista järjestelmää esimerkiksi siitä, kenen vuoro on valita kirja, vaan annamme vuoron näppituntumalla ja toisaalta saatamme myös yhdessä keskustella siitä, mitä seuraavaksi luemme. Ihan uusia kirjoja emme ole kirjaston pitkien jonojen vuoksi ottaneet. Itse suosin suomalaista: esimerkiksi Auringon asema, Sinun lapsesi eivät ole sinun, Nurinkurin, Canal Grande, Rakasta minut, Nopolan hämäläistrilogiat. Toinen jäsen suosii sitä, mitä hänellä on kotona kirjahyllyssään kirja-alennusmyynneistä hamstrattua tai ulkomaanmatkoilta ostettua ja mikä usein on ruotsinkielisiä/skandinaavisia tai englanninkielisiä alkuperältään kuten esimerkiksi teokset Populäärimusiikkia vittulajänkältä, Dinan kirja, Z-rakkaustarina, Kultainen kompassi, Brick Lane. Muut jäsenet sitten ehdottelevat muunlaisia kirjoja. Yhden tietokirjankin olemme lukeneet: Päivä naisten paratiisissa, mutta muutoin olemme pitäytyneet romaaneissa.

– Lukemistamme kirjoista olemme käyneet katsomassa teatterissa yhdessä Poluläärimusiikkia vittulajänkältä, Alkemistin, Arno Kotron Musta morsian & sanovat sitä rakkaudeksi, ja leffassa Da Vinci –koodin ja Parfyymin, telkkarista taisimme katsoa Juoksuhaudantien.

Kirjapiirissä tärkeätä on tavata ystäviä, tutustua uusiin ihmisiin, keskustella kirjoista, kirjallisuudesta ja ylipäätään keskustella asioista.

Piirin vetäjä on Sirpa Kajarinne,
sirpa.kajarinne(at)kolumbus.fi, p.040 528 7173

 

Espoon Keskustan Lukupiiri

Voisimmeko tavata säännöllisesti uuden yhdessä ehdotetun kirjan tuoman lukukokemuksen kanssa? Voisiko olla ensimmäinen kirja… Ehdota sinä. Minä kokoan kyllä meidät yhteen.
Yhteyshenkilö: Irma Soini
irma.t.soini(at)gmail.com, p. 040 7070 705

 

Helsinki

Avoin lukupiiri Helsingissä

Kokoonnutaan kerran kuussa jonkun jäsenen kotona ja keskustellaan kirjan herättämistä ajatuksista vapaasti rennossa ilmapiirissä. Jos haluaa liittyä lukupiiriin, voi ottaa sähköpostitse yhteyttä piirin perustajaan Outi Alkkiomäkeen.

Sähköpostiosoite: outi.m.alkkiomaki(at)jyu.fi

 

Book Club

Englanniksi toimiva ’Book club’ on kokoontunut alueella Helsinki/Vantaa/Espoo vuodesta 2004. Toiminta alkoi, kun kaksi Suomeen muuttanutta Australialaista kaipasivat intellektuellia seuraa englanniksi. Jäsenet ovat Suomessa asuvia ulkomaalaisia ja suomalaisia, joilla on kontakti australialaisiin tai muihin ulkomaalaisiin. Lisäksi olemme ennakkoluulottomia, suvaitsevaisia, itseironisia, liberaaleja ja epämuodollisia. Päätämme kuukausittain kirjasta, kokoontumispaikasta, joka on jonkun koti. Yhteyttä pidämme sähköpostitse. Toiminnassa tärkeää on viini, huumori, inspiroiva keskustelu, englanninkielen ylläpito ja sosiaalinen kontakti.

Piirin vetäjä: Pamela White, pamela.white(at)fcg.fi

 

Helsingin Akateemisten Naisten kirjallisuuskerholla

Lukupiirissä on ollut toimintaa jo 1950-luvulta asti. Nykyisessä muodossaan se on toiminut 1990 lähtien. Kirjallisuuskerho alkoi kokoontua, kun yhdistyksen piirissä heräsi halu perustaa lukupiiri. Jäsenet ovat kaikki Akateemiset Naiset ry:n jäseniä ja heistä kuka vain voi tulla mukaan lukupiiriin. Kokoontumisia on syyskusta toukokuuhun kerran kuukaudessa. Tärkeätä jäsenille on yhteisten lukukokemusten pohdinta, ajatusten vaihto ja keskustelu.

Yhteyshenkilö on Thelma Wiik 
p.09 795 025, 050 562 5447
thelma.wiik(at)welho.com

 

Helsingin Kalevalaisten Naisten kirjallisuuskerho & runopiiri

Helsingin Kalevalaisten Naisten kirjallisuuskerho on kokoontunut jo vuodesta 1945. Ensimmäisinä vuosinaan kerhoa kutsuttiin Kirjalliseksi kerhoksi ja se kokoontui enimmäkseen jäsentensä, erityisesti Elsa Heporaudan kodissa. Tuolloin Kirjallisen kerhon kokouksissa oli kirjallisuusesitelmiä ja lausuntaa. Vuonna 1949 kerho järjesti Kestikartanossa Uuden Kalevalan 100-vuotisjuhlan, jonka nimi oli Kalevalainen ilta. Se oli todellinen täysosuma.

Perustajajäsenet olivat kalevalaisesta aatteesta innostuneita akateemisia naisia. He halusivat levittää aatettaan Helsingin lisäksi muillekin paikkakunnille. Uuden Kalevalan 100-vuotis juhlaohjelman kanssa kierrettiin maakunnissa. Mukaan tapahtumiin sai tulla kuka vain: ei tarvinnut olla yhdistyksen jäsen. Sama periaate on nykyisinkin. Kirjallisuuskerhon vapaiden kokoontumisten kautta saada vähitellen myös uusia jäseniä yhdistyksellemme.

Nykyisin kokoonnumme omassa huoneistossamme Sommelossa kerran kuussa torstaisin. Kirjallisuuskerho järjestää myös kirjailijavierailuja kustantamoissa sekä keskusteluja ajankohtaisista kotimaisista teoksista. Kesällä pidämme taukoa.

Monet jäsenistämme asuvat yksin, joten toiminnassamme tärkeätä on yhteys toisiin ihmisiin. Kerhon kokoontumisen alkajaisiksi kahvitellaan ja seurustellaan vapaasti.

Kullekin tapaamiselle Helsingin Kalevalaisten Naisten kirjallisuuskerho valitsee hyvin erityyppistä kirjallisuutta. Luettavat kirjat ilmoitetaan hyvissä ajoin etukäteen jäsenkirjeessämme ja tapaamiseen mennessä monet ovat lukeneet aiheena olevan kirjan. Jäsenkuntaan kuuluu aikaansa seuraavia, paljon lukevia naisia, jotka ottavat aktiivisesti osaa keskusteluun kirjallisuuskerhossa.

Kirjailijat tulevat vieraiksi kirjallisuuskerhoon mielellään. Useat heistä myös havainnollistavat esitystään kuvilla, käyttäen Power Pointtia tai diakuvia.

Runopiirissä kokoonnutaan lukemaan tuttuja runoja ja kertomaan niihin liittyvistä kokemuksista. Kokoontuu kerran kuussa päiväaikaan. Kokoonkutsujana toimii Merja Totro. Merja Totro p. 041 432 9391, merja.totro(at)saunalahti.fi

 

Italia-klubin lukupiiri

Italia-klubi on perustettu vuonna 2005 toimimaan yhdyssiteenä italian kielen ja kulttuurin harrastajien keskuudessa. Klubin lukupiiri on toiminut vuoden 2012 alusta jäsenmäärän ollessa noin kymmenen klubin jäsentä.  Kokoontumispaikkana on jonkin helsinkiläisen kirjaston ryhmätyötila. Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa maanantaina klo 16 – 18 kesäkautta lukuunottamatta. Lukupiiri on tarkoitettu Italia-klubin jäsenille, ja siihen kuuluminen on maksutonta. Kohtalaisen hyvä italian kielen taito on välttämätön, sillä lukupiirissä luetaan italiankielistä kirjallisuutta.

Tapaamista varten lukupiiriläiset lukevat ennalta sovitun teoksen, jonka joku jäsenistä esittelee ennen yleistä keskustelua kertoen samalla myös kirjailijasta. Lisäksi esittelijä kirjoittaa teoksesta katsauksen klubin kuukausitiedotteeseen. Tärkeintä lukupiirissä on keskustelu kirjasta ja kirjailijasta. Jäseniä kehotetaan saapumaan tapaamiseen, vaikka he eivät olisi ehtineet kokonaan lukea sovittua teosta.

Lukupiirin puheenjmailto:hhl(at)louko.comohtaja: Helena Hakola-Louko, hhl(at)louko.com.

 

Ja minä luen

7 innokasta lukijaa ja keskustelijaa. Olemme kokoontuneet säännöllisesti vuodesta 2012. Lukukokemuksen jakaminen, uudet lukuvinkit, laadukas vapaa-aika, inhimillinen vuorovaikutus ja keskustelu kirjallisuudesta on meille virkistävä ja odotettu kokemus. Avartavia matkoja Helsingin Töölössä.

Yhteyshenkilö: Jaana Huldén, jhulden@welho.com

 

Katedraali

Kirjallisuuspiiri Katedraali kokoontuu noin kerran kahdessa kuukaudessa kahvilamiljöössä tai jonkun jäsenen kotona. Piiriläiset ovat 30-55-vuotiaita, mutta jokunen henkisesti vielä tätäkin nuorempi. Kirjallisuuspiirillä ei ole puheenjohtajaa, vaan kokoontumiset ovat vapaamuotoisia ja luettavista kirjoista päättää piirin tapaamisessa koolla oleva ryhmä yhdessä. Piirin ansiona pidetään ennakkoluulottomuutta tarttua erilaisiin tyylisuuntiin ja keskustelun viereyttä.

Yhteyshenkilö Karoliina Käpylehto, karoliina.kapylehto(at)helsinki.fi

 

 

Kirjahaahkat

Piiri aloitti toimintansa, kun kaksi jäsenistä mietti, mitä voi tehdä eläkkeellä ja päätti perustaa kirjapiirin, johon kutsuttiin muutamia molempien ystävistä. Ensimmäisessä kokoontumisessa 7.3.2006 oli mukana 7 naista. Piirin jäsenet ovat kaikki naisia mutta miehiltäkään ei ole pääsy kielletty. Kaikki jäsenet ovat kutsuttuja, mutta mitään jäsenkriteeriä ei ole asetettu. Yksi aloittaneista jäsenistä on lopettanut ja hänen tilalleen on tullut uusi jäsen, joten lukumäärä on koko ajan ollut seitsemän, mikä ei kuitenkaan ole mikään erityistavoite. Jos löytyy mukavia, kirjallisuudesta kiinnostuneita ystäviä / tuttavia, jäsenmäärää voidaan lisätä. Piiri kokoontuu kerran kuukaudessa jäsenten kodeissa. Kirja-aiheet sovitaan pääasiassa niin, että kulloinenkin emäntänä toimiva jäsen, valitsee seuraavan kirjan. Ryhmässä on luettu myös muita, yhteisesti valittuja kirjoja. Lukupiiri on tehnyt myös kolme matkaa Tallinnaan, Riikaan ja Pietariin taustoittamaan kulloinkin luettavaa kirjaa.

Toiminnassa on tärkeää vilkas, eläväinen keskustelu, joskus väittelykin sekä erilaisten mielipiteiden esille tuominen ja niiden salliminen. Uskallus esittää omia mielipiteitä sekä toisten ymmärtäminen ja hyväksyminen on tärkeää. Jäsenet joutuvat myös vähän työllistämään aivojaan miettiessään omia perustelujaan. Edellä mainittujen ryhmän sisäisten asioiden lisäksi jäsenet ovat lukeneet ja perehtyneet moniin sellaisiin asioihin, tapahtumiin ja kulttuureihin, joista eivät ilman kirjapiiriä olisi ehkä kiinnostuneet tai osanneet hakea tietoa.

Piirin ”unilukkari”: Marja-Liisa Leiponen, marja-liisa.leiponen (at) pp.inet.fi

Kirjallisuuden luontokäsitykset 

Ympäristöjärjestö Dodo ry:n yhteydessä toimiva Kirjallisuuden luontokäsitykset -lukupiiri on avoin kaikille kirjoista ja luonnosta kiinnostuneille. Mitään pohjatietoja ei tarvita, eikä piirillä ole erityistä opetussuunnitelmaa, joten mukaan voi liittyä milloin vain. Luemme kaikenlaista ympäristöteemaista kauno- ja tietokirjallisuutta; ympäristöteeman määrittemme väljästi. Otamme myös vastaan kirjavinkkejä! Löydät meidät myös Facebookista.

Yhteyshenkilö: Irina Seppänen, sähköpostiosoite: irina.seppanen(at)gmail.com

 

Kirjallisuuspiiri

KP on kokoontunut lokakuusta 2003. Se oli vetäjän ja hänen ystävänsä pitkäaikainen haave, jonka päättivät toteuttaa. Mukaan pyydettiin kummankin kirjallisuudesta kiinnostuneita ystäviä. Kaikki jäsenet ovatkin löytyneet ystäväpiiristä: he ovat 28-30 –vuotiaita helsinkiläisiä naisia. Nykyinen määrä viisi on hyvä. Enimmillään jäseniä on ollut seitsemän.

Kokoonnumme muutaman kerran vuodessa jonkun kotona tai kahvilassa. Luemme yhden kirjan kerrallaan. Lukemistossamme kirjoja on laidasta laitaan: kotimaista ja ulkomaista kirjallisuutta, proosaa, lyriikkaa, lastenkirjoja, sarjakuvia ja näytelmiä. Olemme myös käyneet katsomassa lukemamme teoksen näytelmänä ja elokuvana. Kokoontumisissa puhutaan muustakin kuin kirjallisuudesta sekä myös syödään ja juodaan. Tärkeää lukupiirissämme on toiminnan vapamuotoisuus, mukava yhdessäolo ja se, että jokainen saa suunvuoron.

Piirin vetäjä on Miria Michelsson, p.050 5455 386, maria.michelsson(at)hotmail.com

 

Kirjakulttuurikylpylä

KKK eli Kirjakulttuurikylpylä on toiminut Helsingissä vuodesta 2006. Alkunsa toiminta sai, kun tuttavien keskeisten teatteri –ja konserttikäyntien yhteydessä ehdotettiin lukupiirin muodostamista. Jäsenistössä on nyt kuusi naista työ –ja tuttavapiiristä. Piiriä ei ole tarkoitus laajentaa. Aiemmasta toiminnasta sittemmin alettiin laajentaa myös muuhun kulttuuriin. Nyt lukupiiri kokoontuu noin kerran kuussa jonkin harrasteen parissa. Tärkeää on, että jokainen voi esittää mielipiteensä luettavista ja luetuista kirjoista. Tapaamiset ovat mukavia ystävysten välisiä kohtaamisia.

Yhteystiedot: Marja Hautaluoma , p.050 305 4006, marja.hautaluoma(at)tpy.fi

 

Kumpulan lukupiiri

Lukupiiri on alkanut kokoontua syksyllä 2000 Helsingissä. Toiminta alkoi Kumpula kylätilan lahjoituskirjaston kirjailijavierailun yhteydessä käydystä keskustelusta. Lukupiiri on avoin, osallistujia on aikuisia naisia ja miehiä, yleensä 8-12 henkilöä. Jonkin verran vaihtuvuutta on tapahtunut 7 vuoden aikana.

Lukupiirimme toiminnasta ilmoitetaan netissä, sähköpostilistalla ja Kylätilan ilmoitustaululla. Kokoontuminen on kerran kuukaudessa, ensimmäisenä maanantai-iltana. Kirjat valitaan osallistujien ehdotuksesta. Keskustelu on vapaata, alustuksia ei valmistella. Mikäli kirjailija tai kääntäjä on jossakin suhteessa Kumpulaan tai lukupiiriläisiin, hänet kutsutaan vierailulle. Tarjoilua on, jos joku osallistuja sattuu tuomaan, ei sovita ennakolta, teetä yleensä kuitenkin keitetään. Toiminnassa tärkeätä on avoimuus, vapaa liittyminen ja lähteminen, tasa-arvoinen keskustelu, jokainen on jossakin asiassa asiantuntija.

Piirin vetäjä: Ulla.Neuvonen(at)helsinki.fi tai Ulla.Agopov(at)triticum.inet.fi

 

Kuuden hengen lukupiiri

Kerran kahdessa kuukaudessa kokoontuu Helsingissä vuonna 2007 perustettu kuuden hengen lukupiiri. Ajatus lähti etenemään kolmen ystävän tapaamisessa, jossa keskusteltiin lukupiirin perustamisesta ja sellainen päätettiinkin perustaa. Tarvetta piirille loi muun muassa se, että yleensä lukukokemus ei saa vastakaikua lähipiiristä. Käytännöstä sovittiin, että jokainen saa kutsua mukaan pari kaveria. Kahdeksaa henkeä enempää piiriin ei oteta, jotta ryhmädynamiikka säilyy. Ketään ei myöskään haluta rasittaa ”isännän tai emännänvelvollisuuksilla”, vaan ryhmä kokoontuu ravintolan kabinetissa. Mukana on lukijoita eri ammattiryhmistä: insinööri, rakennusarkkitehti, kirjastonhoitaja, informaatikko, historioitsija ja biologi. Miehiä lukupiirissä on kaksi ja naisia neljä.

Käytännössä lukupiiri toimii niin, että kukin vuorollaan valitsee kirjan. Toinen ryhmäläinen esittelee sen. Kirjasta keskustellaan. Lopuksi esittelijä ehdottaa uuden kirjan ja se hyväksytään. Keskustelu kestää yleensä yli kaksi tuntia. Suvusta, perheestä ja töistä ei keskustella, ellei asia liity ao. kirjaan. Meillä on ollut sanattomasta sopimuksesta klassikkopainotteisuus: M. Jotuni, A. Kivi, A. Järnefelt, V. Meri. Toki myös tulevaisuuden klassikoita, L. Lander ja S.Oksanen.

Yhteyshenkilö timoteifi(at)yahoo.com

 

Lukuisat ? Numerosi

Lukuisat ? Numerosi on Finlandia-Italia ry:n lukupiiri. Viisi kertaa vuodessa kokoontuva lukupiiri valitsee luettavakseen italialaista kirjallisuutta laaja-alaisesti (nykykirjallisuutta, klassikkoja, romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia, elämänkertoja, dekkareita?) sekä suomalaisten ja muiden maiden kirjailijoiden teoksia, joiden tapahtumat sijoittuvat Italiaan tai joissa Italialla on muutoin vahva rooli. Tapaamisissa keskustellaan alustusten pohjalta valituista kirjoista. Keskustelukieli on suomi.

Lukupiiri on perustettu kesäkuussa 2014. Vuoden 2019 alussa lukupiiriin kuuluu 16 henkilöä. Lukupiiriin voivat liittyä Finlandia-Italia ry:n jäsenet.

Yhteyshenkilö: Marjo Uusikylä, marjo.uusikyla(at)pp.inet.fi

Lukupiiri HÖSH

Helsinkiläinen lukupiiri HÖSH aloitti kokoontumiset 11.12.2007. Kustantamo Ajatus Kirjat teki tarjouksen, jonka pohjalta HÖSH aloitti tietokirjallisuuden lukupiirinä. Myöhemmin piiri on laajentanut toimintaansa. Lukupiiri HÖSH on yksi Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n toimintamuodoista. Tällä hetkellä kaikki piiriläiset ovat miehiä, ikähaarukalla 35 -60 vuotta. Rajoituksia jäsenyydelle ei ole. Myöskään jäsenyys nimikkoseuroissa ei ole välttämätöntä liittymiselle. Kokoonnumme kuukauden kolmas keskiviikko. Toimintatapa vaihtelee. Esimerkiksi lokakuun 2008 tapaamisessa jäsenet esittelivät itse valitsemansa teoksen tai kirjailijan. Aihetta ei ole rajoitettu. Teos voi olla tietokirja, romaani, runoteos tai mitä vaan. Alustusten pohjalta keskustellaan ja tehdään lukupiirimuistio, joka julkistetaan verkkosivulla
www.nimikot.nettisivut.fi

Lukupiiri HÖSHin muistiot julkaistiin ensin Ajatus Kirjat -sivustolla. Syksystä 2008 alkaen alamme käsitellä lukupiirimuistioita ja -toimintaa sivustolla
www.nimikot.nettisivut.fi. HÖSH -lukupiiriin aktiiviosallisujissa on jo molempia sukupuolia. Huhtikuussa 2009 HÖSH -lukupiirin kuukausitapaaminen televisioitiin Etelä-Korean televisioon. Ohjelma on esitetty 23.4.2009. Se liittyy eteläkorealaiseen lukutaidon ja elinikäisen lukemisharrastuksen edistämiskampanjaan.

HÖSH -lukupiiri on Mauri Sariola -seuran perustama lukupiiri. Huhtikuun lopussa Sariolaseura perusti myös internetlukupiirin. Piirin nimi on Mauri Sariolan seurassa ja osoite on http://hsh2.blogit.fi/. Tässä lukupiirissä keskustellaan Mauri Sariolan tuotannosta. Ensimmäinen kuukaudenkirja on ”Ei loitsu eikä rukous”. Se on saanut kohtuullisen hyvän suosion ja kommentteja on jo aika mukavasti. Lukupiirit ovat osa nimikkoseuratoimintaa. Nimikkoseurojen toiminnassa tärkeimpiä asioita ovat kirjailijoiden luoman kulttuuriperimän siirtäminen yli sukupolvien, yleisen lukemisharrastuksen säilyttäminen ja lisääminen, valtiovarainministerin peräänkuuluttaman yhteisöllisyyden säilyttäminen ja kehittäminen sekä tarjota lapsille ja nuorille vaihtoehto muiden harrastusten lisäksi. Vanhustyötä toteutamme runotilaisuuksilla ja vastaavilla.

Piirin vetäjä on Matti Nummenpää p.0400 439 374, matti.nummenpaa(at)elisanet.fi

 

Lukupiiri (Kulosaari)

Lukupiiri on perustettu vuonna 2000 silloin kotona lapsiaan hoitaneiden pienten lasten äitien virkistykseksi. Jäsenet ovat vuosien varrella vaihtuneet elämäntilanteiden muuttuessa, mutta mukana on edelleen osa ensimmäisessä tapaamisessa mukana olleista. Nykyään aktiivijäseniä on 12, enemmistön muodostavat akateemiset humanistinaiset – tyypillistä joukkoa siis. Luemme pääasiassa kotimaista ja käännettyä kaunokirjallisuutta, usein myös alkuperäiskielellä. Kirjat valitaan yhdessä koko kaudeksi syksyn ja kevään alussa, kokoonnumme kerran kuukaudessa Kulosaaressa kerhohuoneistossa. Teetarjoilun siivittämä lennokas keskustelu rönsyilee usein kirjojen ulkopuolellekin, kuitenkin luetun teoksen teemoihin liittyen.

Yhteyshenkilö Anu Utriainen, anu.utriainen(at)ateneum.fi

 

Lukupiiri

Maaretta Tukiainen ja Anna Moilanen ryhtyivät tuumasta toimeen perustaessaan pari vuotta sitten Lukupiirin Helsingissä. Ajatus alkoi toteutua, kun molemmat lausuivat ääneen ajatuksensa ja huomasivat kumpikin pohtineensa lukupiirin perustamista. Maarettan ja Annan lukupiirin osallistujien kriteerit ovat: 1. nainen paikallaan ja 2. hyvä ihminen. Suurin osa piirin jäsenistä on töissä media-alalla tai ns. luovassa taloudessa. Piiri on hiukan laajentunut alkuperäisestä, koska osa vanhoista jäsenistä ei enää ole käynyt piirissä mukana muutettuaan maasta tai vaihdettuaan elämäntilannettaan kiireisempään tms. Tapaamme yleensä ravintola Nollassa. Edellisellä kerralla päätetään seuraava kirja, josta sitten vapaamuotoisesti puhutaan. Tärkeätä toiminnassa on ystävien tapaaminen, keskusteleminen kirjan teemasta ja uudet näkökulmat.

Piirin vetäjä on Maaretta Tukiainen, maaretta.tukiainen(at)sub.fi

 

Munkkivuoren seurakunta

Munkkivuoren seurakunnan kirjallisuuspiirillä on pitkät perinteet – se on kokoontunut jo vuodesta 1975 Helsingissä. Toiminta alkoi, kun alueella asuvat sairaanhoitajat kaipasivat itselleen harrastuspiiriä ja kääntyivät asiassaan seurakunnan puoleen. Nykyiset jäsenet ovat etupäässä lukemista harrastavia ja kirjallisuudesta kiinnostuneita eläkeikäisiä ihmisiä. Yhteinen kokoontuminen on kerran kuussa. Tapana on, että ensin piiriläinen alustaa kirjan ja sitten kirjan herättämistä ajatuksista keskustellaan. Kaikki kirjat, sekä kevät että syyskauden, valitaan yhdessä. Piirissä on tärkeää saada tietoa ja iloa kirjoista sekä tavata samanhenkisiä lukijoita.

Piirin vetäjä on Kati Lind, p.041 4615946, katilind(at)suomi24.fi

 

Naisten lukupiiri

Helsingin Vuosaaressa toimii vuonna 2002 perustettu Naisten lukupiiri. Toiminta käynnistyi, kun Marjaliisa Siira kutsui kaupunginosan omassa lehdessä lukemisesta kiinnostuneita naisia tapaamiseen. Asukastalolle tuli 18 naista, joista osa tunsi toisensa etukäteen. Piiri kokoontuu 4-6 viikon välein. Luettavat kirjat sovitaan ajoissa etukäteen, jotta kaikki ehtisivät hankkia kirjan kirjastosta. Toisinaan joku on saattanut lukea saman kirjailijan toisenkin teoksen. Luemme 95-prosenttisesti naisten kirjoittamaa kirjallisuutta. Tärkeää toiminnassa on luetun teoksen herättämä monipuolinen keskustelu ja se, että myös nauramme yhdessä maailman hulluudelle.

Piirin vetäjä on Marjaliisa Siira, p.050 570 6450, marjaliisa.siira(at)gmail.com

 

Omaishoitajien lukupiiri/kirjallisuuspiiri

Lukupiiri toimii Syystien palvelukeskuksessa Malmilla. Kokoonnumme kerran kuussa keskiviikkoisin klo 12-13. Piiri on tarkoitettu omaishoitajille ja palvelukeskuksen asiakkaille. Piiri on omaishoidon keskuksen ja kirjaston yhteinen. Luemme monipuolisesti uutta ja vähän vanhempaa kaunokirjallisuutta, Liksomista Pamukiin ja Katajavuoreen ja keskustelemme lukukokemuksista. Lukupiirissä on tilaa, joten uudet jäsenet ovat tervetulleita.

Yhteyshenkilö: Tuulikki Kuurne, p. 09-310 85042, tuulikki.kuurne(at)hel.fi

 

Pasilan kirjasto

Pasilan kirjaston lukupiiri aloitti tammikuussa 2008 Helsingin Pasilassa. Toiminta alkoi, kun vetäjä laittoi ilmoituksia kirjastoon ja kysyi halukkaita osallistumaan. Jäsenet ovat kirjaston asiakkaita, kaikki halukkaat otetaan mukaan. Kokoontumiset ovat kerran kuussa Pasilan kirjastossa. Syksystä -08 alkaen lukupiirejä on jo kaksi. Toisessa lukupiirissä käsitellään samaa teosta, joten osallistua voi kumpaan vain, sen mukaan kun ehtii.

Toiminnassa tärkeätä on, että kaikki saavat kertoa mielipiteensä ja kirjat valitaan yhdessä. Piirissä syntyneistä kommenteista osa julkaistaan kirjaston sivuilla, joten myös muut asiakkaat pääsevät vähän kurkistamaan lukupiirin toimintaan. Emme lue viimeisimpiä uutuuksia, mutta kirjasto hoitaa kirjojen varaukset lukupiiriläisille ilmaiseksi.

Piirin vetäjä on Anna-Maria Soininvaara , p.050 434 5979, anna-maria.soininvaara(at)hel.fi
ja toinen lukupiiri: Tiina Tarvonen, p.050 402 5816, tiina.tarvonen(at)hel.fi

 

Santahamina

Santahaminan sotilaskotisisarten lukupiiri Helsingin Seudun sotilaskotiyhdistys toimii Santahaminan varuskunta-alueella Helsingissä. Sotilaskodissa on kirjasto, jonka päivystysvuoroista vastaavat vapaaehtoistyönä yhdistyksen kirjastojaoston sotilaskotisisaret. Kirjastojaoston sisarilla on lukupiiri, johon on osallistunut 6-8 sisarta. Kokoontuminen on neljä kertaa vuodessa, koska vuoden ohjelmaan on sisällytettävä myös neljä talkooiltaa lainakirjojen käsittelyyn ja mahdollisesti joitain tutustumiskäyntejä: keskimäärin sisarilla on yksi tapaaminen kuukaudessa.

Koska lukupiiri kokoontuu harvoin, tarkoitus on valita kahdesta kolmeen kirjaa kerralla luettavaksi. Kukin osallistuja vuorollaan suosittelee seuraavaksi luettavia kirjoja. Muistiinpanojen tueksi on laadittu kysymysluettelo, jota kukin voi käyttää omien mieltymystensä mukaisesti. Kirjat pisteytetään asteikolla 4-10.

Ensimmäisessä kokoontumisessa 2008 helmikuussa keskusteltiin osallistujien mieluisimmista kirjoista ja kirjailijoista. Huhtikuussa, ensimmäisessä varsinaisessa lukupiirin kokoontumisessa käsiteltiin Raili Mikkasen kirjoittama Unelmien varjot (Minerva Kustannus 2008) ja Diane Setterfieldin kirjoittama Kolmastoista kertomus (Tammi 2007). Syyskuun tapaamisen kirjoiksi valittiin Jorma Marttalan kirjoittama Gustav Hägglund – Onnekas kenraali, Gustav Hägglundin kirjoittama Leijona ja kyyhky (Otava 2006), J. K. Rowlingin kirjoittama Harry Potter ja kuoleman varjelukset (Tammi 2008) sekä yleensä keskustelun aiheeksi aikaisemmin ilmestyneet Harry Potter -kirjat.

Yhteyshenkilö: Ritva Saarni, p.050 5636 500, Helsingin Seudun sotilaskotiyhdistys ry, Kirjastojaoston vetäjä

 

Satakuntalaisten osakunta

Satakuntalaisen osakunnan lukupiiri on kokoontunut jo vuodesta 1907 Helsingissä. Piiri perustettiin, kun joukko satakuntalaisia ylioppilaita kokoontui helmikuussa 1907 osakunnan silloisen inspehtorin kotiin Eläintarhan 10:een, jossa Maila Talvion johdolla päätettiin lukupiirin aloittamisesta.

Piirin jäsenet ovat Satakuntalaisen osakunnan jäseniä, lähinnä opiskelijoita. Kokoontuminen on noin kerran kuussa yleensä tiistai-iltaisin Satakuntatalolla. Yhdessä keskustellaan kirjasta, jonka olemme lukeneet. Kirjat valitaan osakuntalaisten mieltymysten mukaan. – Yleensä kerran vuodessa lukupiirimme järjestää kirjailtoja esimerkiksi teemalla ”Paras koskaan lukemasi kirja” tms. saadakseen useampia osakuntalaisia aktivoitua keskusteluun. Tärkeätä toiminnassa on kaunokirjallisuuden lukeminen opiskelun ja tenttikirjojen ohessa ja lukupiirin keskustelun pitäminen sillä tasolla, että kenellekään ei ole liiallista kynnystä tulla mukaan. Olennaista on lukukokemusten jakaminen.

Piirin vetäjä on Elina Häivälä, lukupiirinpj(at)satakuntatalo.fi

 

”Tarua vai totta” (Kannelmäki)

Kannelmäen seurakunnan järjestämänä kokoontuu keväällä 2009 seitsemän kertaa piiri ”Tarua vai totta?”, jossa pysähdytään klassikko- ym. satujen viisauden äärelle. Piiri kokoontuu tiistai-iltaisin alkaen 20.1. Ohjaajina toimivat pastori Aili Raitavuo ja diakonissa Heli Salo. Kokoontumispaikka on Malminkartanossa Toimintakeskus Jennyssä, Beckerintie 9.

 Yhteyshenkilö on Aili Raitavuo, aili.raitavuo(at)evl.fi

 

Tres Nubes

Lukupiiri Tres nubes on kokoontunut Helsingissä syyskuusta 2007. Lukupiiriläiset ovat espanjaa puhuvia lapsia vanhempineen. Toiminta sai alkunsa, kun Mariana Salgado ja Tuutikki Tolonen ehdottivat Rikhardinkadun kirjaston lastenosastolle, että kirjastossa alkaisi kokoontua vapaamuotoinen espanjankielisille lapsille ja heidän vanhemmilleen tarkoitettu ryhmä, jossa luettaisiin yhdessä. Tres nubes kokoontuu joka toisena maanantaina tunnin kerrallaan Rikhardinkadun kirjaston Satuteltassa. Kokoontumisen aluksi on yleensä jotain yhteistä ohjelmaa, esimerkiksi joku kertoo kaikille yhteisesti tarinan, esittää nukketeatteria, laulaa tai muuta sellaista. Sen jälkeen on ohjelmassa vapaamuotoista lukemista: vanhemmat lukevat omille lapsilleen ja muille pienemmissä ryhmissä. Osallistujat tuovat itse mukanaan espanjankielisiä kirjoja, ja lisäksi kirjasto tilaa niitä muista Helsingin kirjastoista. Ryhmässä käy myös vieraita, esim. espanjankielisten maiden suurlähetystöistä. Ryhmä on osallistujille maksuton. Toimintatapa on avoin, piirissä voi myös käydä vain silloin tällöin.

Tärkeätä toiminnassa on yhdessäolo, tuore ilmapiiri sekä kokoontuminen espanjankielisten lastenkirjojen ympärille. Keskeistä ovat tarinat, espanjan kielen luonteva kuuleminen ja muihin espanjaa puhuviin perheisiin tutustuminen. Hienoa on myös uusiin kirjoihin, tarinoihin ja maihin tutustuminen – Espanjaa puhutaan niin monessa maassa ja kaikissa niissä on omat tarinansa, laulunsa jne.

Piirin vetäjä ja yhteystiedot: www.tresnubes.fi, Mariana Salgado, msalgado(at)taik.fi ja Tuutikki Tolonen, tuutikki.tolonen(at)gmail.com p.050-3728975

 

Jokioinen

Lukupiiri

Lukupiiri on suorastaan uranuurtaja, se on kokoontunut Jokioisilla vuodesta 1973. Toiminta alkoi kansalaisopiston rehtorin aloitteesta. Hän otti yhteyttä lehtori Mirja Suomiseen, joka sitten halusi lehtori Airi Aapolan vetämään piiriä. Airi Aapola veti kirjallisuuspiiriä vuodesta 1975 vuoteen 1993. Piiri kokoontui ensin peruskoulun luokkahuoneissa, entisessä opettajan asunnossa ja sitten kirjastolla. Jo kaksikymmentä vuotta piiri on kokoontunut Jokioisten kirjaston yläkamarissa. Viime vuosien saatossa on kehitelty systeemiä, miten piiriläiset saavat kätevimmin lainattua valitut kirjat. Tässä kirjasto palvelee lukupiiriä hyvin, piirille on oma pieni hylly lainaustiskin takana, jota piiri käyttää tehokkaasti.

Piirin jäsenten ikähaitari on kymmeniä vuosia, ja osallistujat ovat pääosin naisia; vuosien varrella jokunen mieskin on ollut mukana. Kaikki piiriläiset ovat aktiivisia kirjallisuuden harrastajia, laajan lukukokemuksen omaavia, monien ammattialojen edustajia. Lukutottumusten laajentaminen on jokaiselle piiriläiselle tärkein asia. Se tapahtuu muun muassa tutustumalla hyvin erityyppisiin kirjailijoihin, joihin ei ilman piirin virikettä tulisi perehdyttyä. Myös keskustelut kirjoista ovat kirjallisuuspiirin parasta antia, eri näkemykset ovat avartavia. Kokoontumiset pidetään kirjaston monitoimitilassa

Terveisiä:
”Kirjoista saa itse iloa, mutta sitä iloa jakaa mielelllään myös muiden kanssa!”

Piirin ohjaajina vuorottelevat Sirkka Ylander ja Pauliina Hartikainen.

Yhteystiedot:
Jokioisten kunnankirjasto
Keskuskatu 27 31600 Jokioinen, puh (03) 4182 7420,  jokioisten.kirjasto(at)jokioinen.fi

 

Järvenpää

Eskon Rinki

Lukupiiri alkoi kokoontua 18.01.2006 Järvenpäässä. Piiri oli ensin työväenopiston kirjallisuuspiiri, mutta osasta jäseniä se tuntui liian laajalta. Niinpä muutamat päättivät luoda pienemmän ryhmän, jotta jokainen pääsee sanomaan sanansa. Jäsenistöön kuuluu 4 naista ja 3 miestä, enemmistönä ovat eläkeläiset. Eskon ringillä on vuorokokoontuminen jäsenten kotona noin kerran kuussa. Jokainen jäsen valitsee luettavan kirjan vuorollaan. Tärkeää on mielipiteiden vaihto, sekä se, että tulee luettua sellaistakin, mitä ei muuten lukisi.

Piirin vetäjä on Hilkka Männynsalo p.09-286850, hilkkamannynsalo(at)msn.com

 

Epilogi –lukupiiri

Lukupiiri alkoi kokoontua 1.1.2007 Järvenpäässä. Toiminta alkoi siten, että piirin vetäjä eli Pirkko jätti pois luottamustoimia ja kutsui jäseniä lukupiiriin. Nyt jäseninä on kolme miestä ja kolme naista, iältään 58-72 vuotta. Toimintaan ei nyt oteta uusia jäseniä; kuuden hengen ryhmämme toimii erittäin hyvin. Kokoontuminen on kerran kuussa kodeissa. Jokainen jäsen vuorotellen saa valita kirjan. Aloitamme klo 18 kahvilla ja puhumme niitä näitä. Klo 18.30 Pirkko lukee kirjoittamansa mietteet edellisen kokoontumisen kirjasta. Sitten kirjan valinnut analysoi kirjan ja sen jälkeen jokainen vuorotellen kertoo ajatuksiaan kirjasta muiden keskeyttämättä. Sitten on vuoro yhteiselle keskustelulle. Piiri kestää noin 1,5-2 tuntia. – Olemme yhdessä sopineet tällaisen edellä mainitun kaavan.

Piirin vetäjä on Pirkko Mäkinen, p.040 315 2674, pirkko.makinen(at)edujarvenpaa.fi

 

Kotka

Kirjallisuuden ystävät -lukupiiri

Lukupiiri on kokoontunut Kotkassa 29.3.2001 alkaen. Ajatus virisi siitä, kun työkaverit keskenään puhuivat usein kirjoista ja kirjallisuudesta. Eläkkeelle jäätyään piirin vetäjä kutsui muutamia näitä kirjallisuushenkisiä tuttavia kotiinsa lukupiiriin. Kirjallisuuden ystävien jäsenet ovat eri ammattikunnista, osa on eläkeläisiä, mutta ikähaarukka jäsenistössä on laaja, 47-86. Mukaan voi tulla kuka tahansa kirjallisuudesta kiinnostunut. Kokoontumiset tapahtuvat jäsenten kodeissa 2-3 kk:n välein. Kussakin tapaamisessa sovitaan vasta seuraavan kerran päivämäärä, kutsuja ja kellonaika.

Tärkeätä kirjallisuuden ystäville on toisten tapaaminen, juttelu muistakin asioista sekä tietysti kirjat ja, niistä keskusteleminen ja vaikutelmien kuunteleminen.

Piirin vetäjä on Salme Taubert p.(05) 228 2713 tai 040 825 6027, salmetau(at)kymp.net

 

Kouvola

Kirjallisuuspiiri

Jo vuodesta 1964 on Kouvolassa toiminut kirjallisuuspiiri. Jäsenet ovat ystävyksiä, jotka kokoontuvat kirjallisuuden merkeissä jäsenten kotona tai ”Ikäasemalla”. Jäsenet piirin liittyivät ”puskaradion” kautta. Syyskauden aloitus tapahtuu usein kesämökillä ja perinteisesti piiriläiset tekevät helatorstaina yhdessä retken. Tärkeää piirissä on yhdessäolo ja ajatustenvaihto.

Piirin vetäjä on Rovasti Rafael Repo, p.05 311 5911, Väinöläntie 36 G 45200 Kouvola.

Lukupiiri

Syyskuusta 2003 Kouvolassa on kokoontunut tuttavien perustama lukupiiri, joka alkoi kahden aloitteesta johon kolmas lähti mukaan ja myöhemmin kutsuttiin neljäskin jäsen lukupiiriin. Jäsenet ovat ”neljä mummoa” ja tällä hetkellä ei ole tarkoitus lukupiirin ryhmää kasvattaa suuremmaksi. Jäsenet kokoontuvat vuorotellen kunkin kodissa kerran kuussa silloin kun kaikille jäsenille sopii. Ensin kahvitellaan ja jutellaan muuta, sen jälkeen siirrytään käsittelemään kirjaa. Käsiteltävät kirjat sovitaan spontaanien ideoiden perusteella. Ryhmällä ei ole teemoja eikä toimintasuunnitelmia, eikä puheenjohtajaa, mutta asiassa pysytään, lukupiiri toimii hyvin ja jäsenet ovat harrastuksestaan innostuneita. Tärkeätä lukupiirissä on rentous, epämuodollisuus, täydellinen sanomisen vapaus, viihtyisyys, virkistyminen ja ilo.

Piirin yhteyshenkilö on Liisa Ikonen, p.0400 746 939, liisa.ikonen(at)pp.inet.fi

 

Lahti

Ikäihmisten kirjallisuuspiiri

Lukupiiri on alkanut kokoontua 1992 Lahdessa. Toiminta alkoi Lahden Lähimmäispalvelu ry:n ideasta. Mainittu yhdistys muutti kirjaston naapuriin ja ehdotti yhteistyötä ikäihmisten parissa. Piiriläiset ovat eläkeikäisiä. Monet heistä ovat tuoneet ystäviään mukaan. Piiri kokoontuu joka toinen viikko. Kaikki lukevat saman teoksen, josta sitten keskustellaan. Piirissä on myös luovan kirjoittamisen harjoituksia, runoraateja ym. – Olemme kokoontuneet jo niin kauan, että keskustelumme ovat hyvin syvällisiä. Emme arkaile puhua aroistakaan aiheista: esim. uskonnosta ja politiikasta.

Piirin vetäjä on Kaija Halme, kaija.halme(at)lahti.fi

Mukkulan kirjaston lukupiiri

Lukupiiri on alkanut marraskuun lopulla vuonna 2007 Lahdessa. Lukupiiri-ajatuksen ”siemen ” kylvettiin kirjaston strategian teon yhteydessä ja myöhemmin yksi osasto päätti yrittää sen perustamista. Jäsenyydellä ei ole rajoituksia. Tällä hetkellä kaikki jäsenet ovat naisia, Mukkulan kirjaston asiakkaita, jotka asuvat lähellä kirjastoa. Kokoontuminen on kerran kuussa tiistaiaamuisin. Luettava kirja sovitaan yhdessä ja piirin vetäjä varaa piirille kirjan käyttöön.

Yhteinen keskustelu antaa monipuolisen kuvan kirjasta: esiin tulee seikkoja, joita ei itse olisi teoksesta löytänyt. Luemme kirjoja monipuolisesti ja siten tulee luettua kirja johon ei muuten yksinään olisi tullut tartuttua.

Piirin vetjä on Eija Sievänen p.(03) 7303529. eija.sievanen(at)lahti.fi

 

Lohja

Virkkalan kirjaston lukupiiri

Virkkalan kirjaston lukupiiri vietti 15-vuotispäiviään 15.4.2014. Kokoonnumme syys-toukokuussa kerran kuukaudessa ruotimaan yleensä uutuuskirjoja. Vetäjinä toimii vuorotellen 3 kirjaston henkilökuntaan kuuluvaa. Aluksi juodaan kahvit, sitten vuorossa oleva virkailija esittelee kirjan, jonka jälkeen keskustellaan. Tilaisuus on aina hyvin vapamuotoinen: mukaan voi tulla, vaikkei olisi kirjaa lukenutkaan.

Puh:019-3695602, kirjasto.virkkala@lohja.fi

 

Nastola

Nastolan lukunaiset

Nastolan lukunaiset on kokoontunut vuodesta 2003. Toiminta käynnistyi, kun kaksi nykyistäkin jäsentä päätti koota porukan mieleisiään ihmisiä, joita lukeminen ja lukukokemusten jakaminen innostaa. Jäsenet ovat keski-ikäisiä, akateemisesti koulutettuja naisia, joilla lapset ovat jo isoja. Lukunaiset kokoontuvat joka toinen kuukausi jonkun jäsenen kotona ja yhdessä vietetään pitkät illanistujaiset, joissa tarjolla on myös ruokaa ja muuta mukavaa. Lukunaisille tärkeätä on lukemisen vimma, keskusteluiden spontaanius, luottamuksellisuus ja turvallisuus. Kokoontumiset ovat rentoja, niissä ei kukaan tärkeile tiedoillaan.

Lukunaisilla ei ole varsinaista vetäjää. Yhteyshenkilöt: sirpa.palokari(at)sci.fi, p.0400 941 583 ja auli.kemppinen(at)nastola.fi, p.040 563 1487

 

Pyhtää

Kirjanystävien lukupiiri

Lukupiiri on alkanut kokoontua syksyllä 2007 Pyhtäällä. Lukupiiri on loviisalaisen Valkon kansalaisopiston opintoryhmä. Kaikki ovat tervetulleita mukaan lukupiiriin ilmoittautumalla opiston asiakaspalveluun ja maksamalla vuosimaksun 22 e (2008-09). Piiri kokoontuu kahden viikon välein Pyhtään kirjastolla, seitsemän kertaa syyskaudella ja seitsemän kertaa keväällä 2009. Jatkuu toivottavasti syksyllä 2009. Toiminnassa tärkeätä on, että piiri kokoaa kirjallisuudesta kiinnostuneita yhteen keskustelemaan: lukupiiri on mukava sosiaalinen tapahtuma.

Piirin vetäjä on Sanna Korkka, työpuh. 020 7211 631, sanna.korkka(at)kymp.net tai sanna.korkka(at)pyhtaa.fi

 

Sipoo

Söderkullan kirjaston lukupiiri

Lukupiiri kokoontuu kuukauden viimeisenä maanataina klo 18 Söderkullan kirjaston tiloissa. Kirjalistan saa kirjastosta tai liittymällä sähköpostilistalle. Meillä on myös Facebook-sivu. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille, ja mukaan saa tulla, vaikka kirjaa ei olisikaan lukenut. Tervetuloa!

Yhteyshenkilö: Feeja Haarmann, p. 044-5288985, feeja.haarmann(at)gmail.com

https://www.facebook.com/Söderkullan-Lukupiiri-320860631277646/?fref=ts

 

Vantaa

Martinlaakson kirjaston lukupiiri

Vantaalla on kokoontunut vuodesta 2002 Martinlaakson kirjaston lukupiiri/ Litteraturkretsen vid Mårtendals bibliotek. Alun perin piiri toimi työväenopiston kirjallisuuspiirinä vuodesta 1983. Piirin opettajan, vetäjän jäätyä eläkkeelle vuonna 2002 piiriläiset halusivat jatkaa harrastusta. Nyt kaikille avoin piiri toimii vapaana, ei rekisteröitynä ja kokoontuu Martinlaakson kirjastossa. Tällä hetkellä mukana on pääasiassa suomenkielisiä ja muutama ruotsinkielinen. Osallistujat ovat keski-ikäisiä ja sitä vanhempia. Kokoontuminen on neljä kertaa lukukaudessa syksyin keväin. Apurahojen turvin järjestetään kaksi kirjailijailtaa vuodessa. Piirissä luetaan pohjoismaista ja Baltian maiden kirjallisuutta. Keskustelut käydään suomeksi. Toiminnassa tärkeää on pohjoismaisen kirjallisuuden esille nostaminen ja siihen kiinnostuksen ylläpitäminen. On tärkeää tuoda esiin erilaisten lukukokemusten arvostamista. Keskustelemme lukukokemuksista ja jäsennämme sitä kautta myös omaa elämäämme.

Piirin vetäjä on Helena Lassila p. 09-5418184, Rautakiskonkuja 5 A 12 02650 Espoo. Sähköpostit Martinlaakson kirjastoon.

 

Bok-klubben/Arbetets Vänner

Bok-klubbensai alkunsa Martinlaakson kirjallisuuspiiristä, kun yksi ruotsinkielisistä Arbetets Vännerin jäsenistä ehdotti yhdistykselle kirjallisuuspiirin perustamista. Ohjaajaksi pyydettiin Martinlaakson kirjallisuuspiirin ohjaaja. Jäsenet ovat ruotsinkielentaitoisia Arbetets-Vänner –kulttuuriyhdistyksen jäseniä. Äidinkieli voi olla muukin kuin ruotsi. Nyt jäsenistä suurin osa on eläkeläisiä ja naisia, mukana on yksi mies. Klubi kokoontuu neljä kertaa syyskaudella ja viisi kertaa kevätkaudella. Vuodessa järjestetään yksi kirjailijavierailu. Käymme yhdessä joskus myös teatterissa, kirjamessuilla ja niin edelleen. Luemme pohjoismaista kirjallisuutta ja keskustelemme ruotsiksi.

Tärkeää toiminnassa on kiinnostuksen herättäminen pohjoismaiseen kirjallisuuteen: etenkin uudempaan pohjoismaiseen kirjallisuuteen tutustuminen on meille keskeinen arvo. Keskustelemme teoksista oman lukukokemuksen pohjalta ja samalla keskustelu ylettyy laajemminkin elämän tärkeisiin asioihin.

Piirin ohjaaja on Helena Lassila p.09-5418184, Rautakiskonkuja 5 A 12 02650 Espoo. Sähköposti Arbetets Vänneriin: info(at)arbetetsvanner.fi

 

Rotary Airport Club

Lukupiiri toimii Vantaalla. Rotary-kokouksista osa pidetään kirjallisuuskerhoina. Sovitaan muutama kokous/kausi, johon valitaan kirja, joka luetaan. Yksi henkilö alustaa luetun kirjan pohjalta ja kaikki keskustelevat. Lukupiiriin kuuluvat rotary-clubin jäsenet sekä vierailijat. Toiminnassa tärkeintä on keskustelu, yleissivistyksen lisääntyminen sekä se, että tulee luetuksi kirjoja, joita muuten ei lukisi. Vuosittain vaihtuvat vierailijat ovat tärkeitä.

Yhteystieto: Rotary Airport/Bonus Inn, Elannontie 9, 01510 VANTAA

 

Vantaan Korson kirjallisuuspiiri

Vantaan Korsossa Lumon kirjastossa on kokoontunut kirjallisuuspiiri vuodesta 2003. Nykyiset jäsenet ovat eläkeläisiä, mutta osallistuminen on avointa kaikille. Kirjallisuuspiiri on eläkeläisille tärkeä henkireikä ja mahdollisuus tavata ystäviä. Kokoontumiset ovat maanantaisin klo 12.30 -14.00, talvikaudella syyskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin. Yksi kirjallisuuspiirin jäsen vetää keskustelua kokoontumisissa. Kirjasto välittää ja satunnaisesti esittelee aineistoa piiriläisten toiveiden mukaan.

Yhteystiedot: Lumon kirjasto, Urpiaisentie 14 01450 VANTAA lumo.kirjasto(at)vantaa.fi, p.(09) 8393 2251

 

Pointin kirjaston lukupiiri

Pointin kirjaston ja LL Aviapoliksen yhteinen lukupiiri aloitti toimintansa syksyllä 2012. Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa keskustelemaan etukäteen sovitusta kirjasta. Kaikki kirjallisuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan keskustelemaan kirjoista – tai ihan vain kuuntelemaan!

Piirin vetäjä on Mirja Antila. Hänet tavoittaa osoitteesta mirja.antila(at)vantaa.fi. Lisätietoja ja tarkempaa tietoa löytyy osoitteesta www.helmet.fi/pointinkirjasto

 

Timo Harjunpää -lukupiiri

Lukupiirissä vaihdetaan mielipiteitä ja kokemuksia Matti Yrjänä Joensuun luomasta Timo Harjunpää hahmosta. Lukupiirissä keskustellaan kirjasarjan kirjoista ja esitellään omia suosikkeja.

Piirin vetäjä on Mikko Laakkonen. Hänet tavoittaa puhelimitse numerosta 041 5048 688 ja sähköpostitse osoitteesta mikko.laakkonen88(at)gmail.com.

 

Taidot

Lähetetty

08.07.2019