LAUANTAI 29.6.2019

Auditorio:
Kello 10.30–11.30

LASTEN OMAT KIRJAPÄIVÄT

Luodaan yhdessä kuva. Tatun ja Patun tekijät Aino Havukainen ja Sami Toivonen toteuttavat yleisön kanssa uutta kuvitusta. Mukana ovat myös Tatu ja Patu!

Meeli onkii Tessu-koiran kanssa rannalla, kun tuuli tuo muovipussin. Mitä sille pitäisi tehdä? Mitä sanoo filosofi-eno, mitä äiti, joka tutkii jätteiden kierrätystä? Entä mitä vastaa mummi? Näytelmä kertoo tärkeästä aiheesta: jätteiden kierrättämisestä haaskaamisen sijaan. Yhden roska voi olla toiselle aarre.
Nukketeatteri Sampo esittää näytelmän Roska-aarre.

Juontajana luokanopettaja Kati Solastie.

Kuva: Iivo Baric

Juhlasali:
Kello 11.00–12.00

KIRJATEEKKI

Järjestäjä: Bibliofiilien Seura ry

Lauantain KIRJATEEKKI tutkii oikeutta ja kohtuutta kirjallisuuden eri aloilla. Kirjajukkina toimivat kirjailijat Antti Nylén ja Aulikki Oksanen. Heidän valitsemiaan otteita kirjallisuudesta lukevat ääneen näyttelijät Anna Valpuri Kankila ja Jussi Lehtonen. Tule kuulemaan, mitä kirjailijat kertovat lukukokemuksistaan ja miltä valitut katkelmat kuulostavat taiteilijoiden tulkitsemina. Nojaa taakse, kuuntele ja nauti!

KIRJATEEKIN juontaa Sakari Katajamäki.

Kuva: Laura Malmivaara

Auditorio:
Kello 12.00–13.00

MILLÄ EVÄILLÄ MAAILMALLE?

Keskustelu suomalaisesta kirjallisuusviennistä. Tilaisuudessa julkistetaan Tulenkantaja-palkintoraadin vuoden 2020 puheenjohtaja. Aamulehden kulttuuritoimittaja Markus Määttänen toimii keskustelun johdattajana. Keskustelemassa ovat kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI:n johtaja Tiia Strandén ja Aamulehden Tulenkantaja-palkinnon perustaja, Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Juhlasali:
Kello 13.00–14.00

OIKEUS JA KOHTUUS – VÄÄRYYS JA AHNEUS?

Kirjallisuuden sensurointia on harjoitettu maailman sivu. Olisiko nyt syytä palauttaa virsikirjaan se Lönnrotin suomennos vuodelta 1864, joka vanhassa virsikirjassa oli numero 440? Sen tunnetuin säkeistö kuuluu: ”Nyt viekas vilppi täällä / on noussut kunniaan, / on valhe vallan päällä / ja vääryys voimissaan. / Ei kuulla kurjan ääntä / ja köyhää sorretaan, / ja lainkin rikkaat vääntää / vääryyttä puoltamaan”.

Tässä aloituslauseet presidentti Tarja Halosen haastattelulle, haastattelijana on Päivi Istala.

Kuva: Lasse Keltto

Auditorio:
Kello 13.15–14.30

KOTIPIHAN KULTTUURIFESTIVAALI – ANNIKIN RUNOFESTIVAALIN TARINA

Kotipihan kulttuurifestivaali – Annikin Runofestivaalin tarina on ylistyslaulu runouden monimuotoisuudelle, talkoohengelle ja kulttuurin yhdistävälle voimalle. Aimo Hyvärisen ohjaama dokumentti antaa äänen paitsi 15-vuotisjuhliinsa valmistautuvan festivaalin tekijöille, myös suurelle joukolle tapahtuman valovoimaisia esiintyjiä. Kotipihan kulttuurifestivaali on kertomus ideoiden voimasta, luovasta hulluudesta sekä väsymättömästä talkoohengestä joka takaa maamme lukemattomien kulttuuritapahtumien jatkuvuuden.

Ennen elokuvaesitystä Kotipihan kulttuurifestivaalin ohjaaja Aimo Hyvärinen kertoo dokumentista ja sen tekoprosessista.

Elokuvan traileri on katsottavissa linkistä: Kotipihan kulttuurifestivaali

Juhlasali:
Kello 14.15–15.15

ELÄMÄNI TIETOKIRJAT

Järjestäjä: TIETOKIRJA.FI

Elämäni tietokirjat -sarjassa tunnetut suomalaiset kertovat, mitkä ovat heille kymmenen tärkeää tietokirjaa elämän varrelta.

Viestintäpäällikkö Anne Rutanen haastattelee Vihreiden entistä puheenjohtajaa Ville Niinistöä.

Juhlasali:
Kello 15.30–16.45

TYRVÄÄLÄINEN TRYKI

Juontajana ja haastattelijana Marko Vesterbacka

– ”Kohtuus on hyvä makkarastakin.” (Vanha tyrvääläinen sananparsi.) Toimittaja Pirjo Silveri ja valokuvaaja Mikko Joona kertovat Sastamalan ruokaperinteestä ja ruokaperinnekirjan tekemisestä. Teos ”HYVVÄÄ!”
ilmestyy kirjapäivillä.

– ”Panin lapsetkin töihin ja haukuin, vaikka olis kuulunu kehua.”
Millaista oli olla sotaveteraani 1800-luvun alun Suomessa ja Tyrväässä?
Näyttelijä Jarkko Mäkipää kertoo eläytymisestä Abraham Braxin
(1775–1859) elämään.
Virtamies Bäckman esittää lauluiksi säveltämiään Vänrikki Stoolin runoja.

– ”Olin ehkä liikaa pappia.” Rovasti Osmo Ojansivu kertoo muistelmistaan ja laulaa hänelle tärkeitä lauluja. Ojansivun teos ”Papiksi syntynyt” ilmestyy kirjapäivillä.