Ohjelma 2017

TORSTAI 29.6.

Ennakkotilaisuus: 
Sylvään koulu (juhlasali)

Kello 18.00–19.00

VEIKKO SINISALO SUOMALAISESSA ELOKUVASSA

Koko kansan rakastama näyttelijä Veikko Sinisalo (1926–2003) on rooleissaan suomalaisen itsepäisyyden ruumiillistuma. Hän on muun muassa ”Tuntemattoman sotilaan” alikersantti Lahtinen, ”Täällä Pohjantähden alla” -elokuvan Laurilan Anttoo ja ”Sven Tuuva” -elokuvan nimihenkilö.

Kulttuurihistorian professori Hannu Salmi kertoo ja esittää kuvanäytteitä Veikko Sinisalon elokuvarooleista.

PERJANTAI 30.6.

Juhlasali:
Kello 10.30–11.30

AVAJAISET

– Sisääntulomusiikki: Sastamalan yhdistyneet soittokunnat
– Avajaiset juontaa Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen
– Vanhan kirjallisuuden 33. päivien avaus, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, kirja-alan asiantuntija Leena Majander-Reenpää
– Sastamalan kaupungin tervehdys, Sastamalan kaupungin kasvatusjohtaja Pekka Kares
– Sana näyttämönä, näyttelijä, näyttelijäntaiteen professori Hannu-Pekka Björkman
– Vuoden kirjatoukan julkistaminen, Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry ja Suomen Antikvariaattiyhdistys ry
– Warelius-palkinnon jako. Palkinnon jakavat Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Monni ja toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.
– Miten niin ei muka – reilu suomalainen eripura, vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard

Juhlasali:
Kello 12.15–13.15

ELÄMÄNI TIETOKIRJAT

Järjestäjä: TIETOKIRJA.FI

Elämäni tietokirjat -sarjassa tunnetut suomalaiset kertovat, mitkä ovat heille kymmenen tärkeää tietokirjaa elämän varrelta.

Viestintäpäällikkö Anne Rutanen haastattelee kirjailija Sirpa Kähköstä.

Juhlasali:
Kello 14.00–15.00

ESSEE: TOTUUSLAUSEIDEN SARJATULTA VAI HENKISTYNYTTÄ KULTTUURIKIRJOITTELUA?

Essee on noussut elinvoimaiseksi, luetuksi ja dynaamiseksi kirjallisuudenlajiksi. Sen dialoginen ulottuvuus kiinnostaa, sen henkilökohtaisuus vetoaa. Mikä esseessä kiehtoo kirjailijaa? Onko esseen ydin kokemuksellisuudessa vai poleemisuudessa? Onko perinteiselle humanistiselle esseelle enää tilaa?

Keskustelijoina esseistit Antti Hurskainen, Matti Mäkelä ja Jaana Seppänen. Puheenjohtajana toimii kustantaja Touko Siltala.

Juhlasali:
Kello 15.30–16.30

MITÄ SAA SANOA? MITÄ PITÄÄ SANOA?

Sosiaalisen median aikakausi testaa sananvapauden. Se, mikä on koettu hyväksyttäväksi puhua pienessä piirissä, voi olla kohtuutonta julkisessa keskustelussa. Sananvapauskeskustelu ei rajoitu laillisen ja laittoman rajanvetoon, vaan kysymys on laajemmin siitä, millaisessa keskustelukulttuurissa haluamme elää. Keskustelijoina ulkomaantoimittaja, tietokirjailija Heikki Aittokoski, kirjailija Siri Kolu ja Suomen PENin puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen.

Puheenjohtajana toimii Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen.

Auditorio:
Kello 16.00–18.00

KIRJAHUUTOKAUPPA

Bibliofiilien Seura järjestää Vanhan kirjallisuuden päivien perinteisen kirjahuutokaupan. Myyntiprovisio on 10 € / kohde. Kohteet ovat nähtävillä ennen huutokauppaa klo 15 lähtien.

Kirjalliset tarjoukset jätetään sähköpostilla Bibliofiilien Seuran kirja-asiamiehelle torstaihin 26.6.2017 klo 12.00 mennessä, kirja-asiamies(at)bibliofiilienseura.fi. Kirjallisten tarjousten jättäjät sitoutuvat maksamaan ostonsa viimeistään 10.7.2017 (Ostoon lisätään 10 euroa toimituskuluja).

Tästä pääset huutokauppaluetteloon!

Juhlasali:
Kello 17.00–17.30

KALEVAUVA.FI – KANSANMUSIIKKIA KESKUSTELUPALSTOILTA

Kalevauva.fi on Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen muodostama nykypäivän trubaduuriyhtye, jonka ohjelmisto on kerätty suoraan kansan suusta – vauva.fi -foorumilta. Kappaleiden sanoitukset on napattu suositulta keskustelupalstalta ja sävelletty yhtyeen toimesta tunnelman mukaiseksi.

LAUANTAI 1.7.

Auditorio:
Kello 10.30–11.45

LASTEN OMAT KIRJAPÄIVÄT

Juontajana luokanopettaja Kati Solastie Teatteri Mukamaksen nukketeatteriesitys NALLEN RETKILAUKKU on leikkisä ja musiikin täyttämä iloinen laulumatka koko perheelle.

Pikku Myyn terveiset. Itsepäisistä itsepäisin suomalainen eli Pikku Myy on paikalla yhdessä Muumipeikon kanssa.

Juhlasali:
Kello 11.00–12.00

KIRJATEEKKI

Järjestäjä: Bibliofiilien Seura ry

Lauantain KIRJATEEKISSA pureudutaan jääräpäiseen kirjallisuuteen. Kirjajukkina toimivat kirjallisuuden ja median moniottelijat Kaarina Hazard ja Markus Leikola. Heidän valitsemiaan itsepäisen sanataiteen helmiä lukevat ääneen Jarmo ja Mirjami Heikkinen, ammattilausujat kahdessa polvessa. Tule kuulemaan, mitä kirjailijat kertovat omista lukukokemuksistaan ja miltä valitut katkelmat kuulostavat taiteilijoiden tulkitsemina. Nojaa taakse, kuuntele ja nauti!

KIRJATEEKIN juontaa Sakari Katajamäki.

Auditorio:
Kello 12.00–13.00

SUOMALAISEN KIRJALLISUUSVIENNIN NÄKYMÄT

Mitä maailmanvalloitus vaatii kirjailijalta ja agentilta? Keskustelu suomalaisten kirjojen mahdollisuuksista menestyä maailmalla. Tilaisuudessa julkistetaan Tulenkantaja-palkintoraadin vuoden 2018 puheenjohtaja.

Aamulehden kulttuuritoimituksen esimies Markus Määttänen toimii puheenjohtajana.

Juhlasali:
Kello 13.00–14.00

KUINKA TELLERVO KOIVISTOSTA TULI TELLERVO KOIVISTO

Millainen oli Tellervo Koiviston tie valtakunnan ensimmäiseksi naiseksi? Millainen oli se henkilö, joka seisoi presidentin rinnalla kylmän sodan lopussa ja Kekkosen jälkeisinä vuosina, kun oli Mauno Koiviston vuoro hoitaa idänsuhteita?

Tellervo Koiviston kanssa keskustelevat hänen elämäkertansa kirjoittaja Anne Mattsson ja toimittajalegenda Päivi Istala.

Juhlasali:
Kello 14.15–15.15

ELÄMÄNI TIETOKIRJAT

Järjestäjä: TIETOKIRJA.FI

Elämäni tietokirjat -sarjassa tunnetut suomalaiset kertovat, mitkä ovat heille kymmenen tärkeää tietokirjaa elämän varrelta.

Toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen haastattelee toimittaja Helena Petäistöä.

Juhlasali:
Kello 15.30–16.30

TYRVÄÄLÄINEN TRYKI

Kymmenettä kertaa vietettävän Tyrvääläisen trykin juontaa kustantaja Marko Vesterbacka.

– Itsepäinen Tyrvää. Dosentti Marja-Liisa Rönkkö kertoo tyrvääläisyydestä tuoreen teoksensa ”Kulttuurin Sastamala” pohjalta.
– Itsepäinen Nuupalan maisteri. Kirjanjulkistus. Marko Vesterbacka haastattelee tyrvääläisen Frans Nuupalan (1868-1917) elämäkerran kirjoittanutta Heikki Pietilää.
– Itsepäinen Tyrvään Manta. Kirkkoherra Katri Rinne kertoo tutkimastaan kansanparantajasta Amanda Jokisesta. Lisäksi musiikkiesitys ”Tyrvään Manta” (esittäjä Michahel Tyrvensis).

Mediateekki:
(Sylvään koulun 2. kerros)

Kello 13.00, 14.00 ja 15.00

ITSEPÄINEN RUNO

Miten käy runon, kun vakiintuneet kustantamot  julkaisevat yhä vähemmän runokokoelmia ja kirjakauppojen runovalikoimat ovat supistuneet lähes olemattomiin? Pirkanmaan festivaaliverkoston lähiartisti, runoilija Anna Elina Isoaro kutsui kirjapäiville kolme kollegaansa, jotka ovat osoittaneet, että runous on itsepäinen kirjallisuudenlaji ja etsii lopulta tiensä lukijoiden luokse tavalla tai toisella.

Lavarunoilijana tunnettu SUSINUKKE KOSOLA perusti Kolera-kustantamon, jonka julkaisemat runoteokset ovat nopeasti nousseet kriitikoiden, palkintoraatien ja runoyleisön suosioon.
TUIJA VÄLIPAKKA keräsi yhteen 52 runoilijaa ja perusti Suomi on runo -blogin. Hänen runonsa ovat saaneet uusia yleisöjä myös runovideoina.
JUKKA VIIKILÄ voitti Finlandia-palkinnon lyyrisellä romaanillaan Akvarelleja Engelin kaupungista. Palkintopuheessaan hän totesi, että romaani on hyvä pakkaus salakuljettaa runoutta suuremmalle yleisölle.

Klo 13.00 – 13.30 Susinukke Kosola
Klo 14.00 – 14.30 Tuija Välipakka
Klo 15.00 – 15.30 Jukka Viikilä

Klubin avaa ja päättää runollaan Anna Elina Isoaro, joka toimii myös juontajana.