Auditoriossa näytetään lauantaina 29.6. klo 13.15–14.30 dokumenttielokuva Kotipihan kulttuurifestivaali – Annikin runofestivaalin tarina. Elokuva on ylistyslaulu runouden monimuotoisuudelle, talkoohengelle ja kulttuurin yhdistävälle voimalle. Dokumentti näyttää kuinka tamperelaisen Annikin puutalokorttelin asukkaiden omalle kotipihalleen järjestämästä tapahtumasta kasvaa puolessatoista vuosikymmenessä kansainvälinen kulttuurifestivaali. Elokuva on tekstitetty englanniksi, ja sen englanninkielinen nimi on Poetry’s Coming Home.

Aimo Hyvärisen ohjaama tunnin ja kuuden minuutin pituinen dokumentti antaa äänen Annikin Runofestivaalin talkoolaisille sekä isolle joukolle tapahtuman kotimaisia ja kansainvälisiä esiintyjiä. Pihalavalla nähdään John Cooper Clarke, Mutabaruka, Yumi Fuzuki, Kirsi Kunnas, Paperi T, Aulikki Oksanen, Verneri Pohjola, Pentti Saaritsa, Arja Tiainen, Emma Kantanen, Rosa Liksom, Hannu Salama, Susinukke Kosola, Anneli Kanto ja kymmeniä muita. Kotipihan kulttuurifestivaali – traileri

Dokumentti seuraa lähietäisyydeltä 15-vuotisjuhliinsa valmistautuvan festivaalin valmisteluja yli satavuotiaassa puutalokorttelissa, ja kertaa runsaan arkistomateriaalin turvin jo tehtyä matkaa. Kotipihan kulttuurifestivaali on kertomus ideoiden voimasta, luovasta hulluudesta sekä väsymättömästä talkoohengestä joka takaa maamme lukemattomien kulttuuritapahtumien jatkuvuuden.

Kotipihan kulttuurifestivaalin ohjaaja Aimo Hyvärinen on Tampereen Pispalassa asuva monipuolinen ja palkittu dokumenttiohjaaja, mediataiteilija, tuottaja ja valokuvaaja. Hän on pitkällä, jo 1980-luvulla alkaneella, urallaan ohjannut parisenkymmentä dokumenttielokuvaa.

–  Sain käyttööni vuoden 2003 ensimmäisestä runofestivaalista lähtien videomateriaalia eri formaateissa yli sata tuntia. Hyvää ja mielenkiintoista materiaalia oli valtavasti, ja aineiston valitseminen mukaan oli raakaa peliä, Hyvärinen kertoo.

– Viimeisimmän runofestivaalin järjestelyjen kuvaaminen oli mielenkiintoinen prosessi sekin. Oli hienoa saada olla lähes vuoden ajan ruohonjuuritason työssä kameran takana. Minut yllätti myös se, kuinka korkea esiintyjäkaartin laatu kautta linjan oli, hän jatkaa.

Bussikuljetus Tampereelta Kirjapäiville!
Telttaravintolan lavaohjelma